Lični interes ispred svega: Totalni rat u opoziciji, Đilas hoće sve za sebe

23.10.2023

09:54

2

Među strankama bivšeg režima nastao potpuni rat

Lični interes ispred svega: Totalni rat u opoziciji, Đilas hoće sve za sebe
Dragan Đilas - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Lider SSP Dragan Đilas po svaku cenu želi da napravi zajedničku listu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i SNS, ali tačno onako kako on sam želi, što je izazvalo potpuni rat među strankama bivšeg režima!

Kako Informer saznaje, Đilas je na jučerašnjem sastanku predstavnika opozicije odlučio da preko noći odustane od dogovora s šefom "Ne davimo Beograd" Dobricom Veselinovićem i zatraži da zajednički kandidat za gradonačelnika Beograda bude njegov čovek, Vladimir Obradović, profesor na Fakultetu organizacionih nauka.

Veselinović i njegovi saradnici su, kako dodaju izvori Infomera, reagovali vrlo burno i napustili su sastanak! Osim toga, Đilas je preko Borislava Novakovića, saradnika Miroslava Aleksića u Narodnom pokretu Srbije, poslao DS i Zoranu Lutovcu ponudu da na listi za republičke izbore budu tek na 71. mestu, dok je u prvi plan stavio upravio Aleksića i Aleksandra Jovanovića Ćutu, što je demokrate mnogo razljutilo!

Pikirao funkciju

Odlično obavešteni izvori Infomera kažu da su Đilas i Veselinović sve do juče imali dogovor da SSP bude prvi na republičkoj, a "Ne davimo Beograd" na beogradskoj izbornoj listi.

- Đilas je, međutim, na sastanak došao s izrazitim zahtevom da umesto Dobrice Veselinovića zajednički kandidat za gradonačelnika Beograda bude Vlada Obradović. I nije hteo da popusti, zbog čega su Dobrica i njegovi saradnici demonstrativno napustili sastanak - prenosi izvor, koji dodaje da se spekuliše da su Đilas i Obradović prethodno napravili dil:

- Navodno je Obradović obećao Đilasu da će mu, ako pobedi na beogradskim izborima, bezuslovno prepustiti funkciju gradonačelnika?! Ove informacije su još više naljutile Veselinovića i funkcionere NDBG!

Prema rečima izvora Infomera, osim Veselinovića i njegove organizacije, Đilasovim planom da se napravi jedna zajednička lista nisu zadovoljni ni lider DS Zoran Lutovac i funkcioneri demokrata.

- Đilas je angažovao Boru Novakovića, koji je sada u NPS Miroslava Aleksića, da Lutovcu ponudi da se DS nađe tek na 71. mestu na republičkoj izbornoj listi, što znači da demokrate ostaju skoro sigurno van parlamenta. Na drugoj strani, na toj istoj listi vrlo visoko su kotirani upravo Aleksić i NPS i Aleksandar Jovanović Ćuta. Verujte mi da demokrate nikako nisu bile zadovoljne ovim predlogom. Sada se čak priča da oni koji su nezadovoljni razmišljaju i o drugim koalicijama - naglašava izvor.

SRĐAN GRAOVAC, CZDS

Ne treba zaboraviti da je najveći deo te opozicije proistekao iz jedne partije, a to je DS, koja se neprekidno delila. Onda su se i njeni derivati delili, što pokazuje nepremostive sujete. One uvek izađu na videlo, naročito uoči izbora, kada se pravi podela budućih poslaničkih mandata. Apsolutno nemaju poverenja jedni u druge.

Da su razgovori lidera stranaka bivšeg režima u velikom problemu potvrđuje Goran Radojev, šef resornog Odbora za obrazovanje DS, koji optužuje Đilasa da "kupuje" manje opozicione igrače, dok stare partnere gura u zapećak.

"Dragan nekim malim i novim pokretima ponudi više nego što imaju, a Ponošu i DS da nepristojnu ponudu... Dragan ima novac i medije, neki se zanesu tom ponudom. I onda se Ponoš i DS proglase za rušitelje jedinstva opozicije. Ovo je sve bilo očekivano", objavio je Radojev na mreži Iks, odnosno Tviteru.

Borba za fotelje

Komentarišući sve ove navode, politički analitičar Miljan Jovićević kaže da je pristup politici koji gaje u opoziciji unapred osuđen na propast jer svi samo gledaju lični interes, a ne interes građana.

- Iz ovog primera se vidi da im je lični interes ispred svega. Građani Srbije i te kako znaju da naprave razliku između "boraca za fotelju" i aktuelne vlasti koja se svim raspoloživim demokratskim kapacitetima bori za svoj narod u ovim izrazito teškim trenucima. Kada unutar opozicionih političkih organizacija dolazi do dezintegracije već u početnom stadijumu pregovaranja, to pokazuje da ne postoji politička zrelost - naglašava Jovićević.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Informer

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike