Petković: Kurti ne želi da sprovede izbore, traži sve načine da ih izbegne i odloži

14.10.2023

10:31

0

Teror koji je Kurti do neizdržljivosti pojačao, posebno nakon nelegitimnih izbora, ima za cilj etničko čišćenje srpskog naroda naročito sa severa KiM - kaže Petković

Petković: Kurti ne želi da sprovede izbore, traži sve načine da ih izbegne i odloži
Petar Petković - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da stav Prištine da lokalni izbori u četiri opštine na severu KiM mogu da se održe samo na osnovu "nekakvog administrativnog upustva", pokazuje da Aljbin Kurti zapravo te izbore ne želi da sprovede i da traži sve moguće načine da ih izbegne i odloži jer zna da bi Srbi na njima stali na kraj njegovim gaulajterima.

- Takozvano administartivno uputstvo nije ništa drugo do način na koji Kurti želi po svaku cenu da zadrži lažne gradonačelnike i njihove odbornike koji su okupirali sever. Kurtijevi gaulajteri koji su osvojili 3,5 odsto albanskih glasova na kontejner-izborima na severu, nikoga ne predstavljaju i zato nemaju nikakav legitimitet. Teror koji je Kurti do neizdržljivosti pojačao, posebno nakon tih nelegitimnih izbora, ima za cilj etničko čišćenje srpskog naroda naročito sa severa KiM. Usled nezapamćenog pritiska i nasilja tzv. Kosovske policije prema Srbima, jedino rešenje za momentalnu deeskalaciju jeste održavanje izbora na severu, kao i povlačenje Kurtijeve specijalne policije - rekao je Petković.

Umesto da se organizuju izbori na kojima bi učestvovali Srbi, kaže Petković, Kurti je svojim administrativnim uputstvom namerno zakomplikovao situaciju, uvodeći besmislenu proceduru koja podrazumeva nekakvu peticiju, zatim referendumsko izjašnjavanje, pa tek na kraju održavanje izbora i sve to sa dugim vremenskim rokovima.

- Time je Kurti najdirektnije slagao predstavnike EU i SAD, s obzirom na to da je javno obećao da će organizovati izbore. To ne čudi jer su svi mogli da vide da Kurti nije nikakav mirotvorac, već balkanski piroman, koji izbore na severu ne želi i koji je lično naredio svojim lažnin gradonačelnicima da ne smeju da podnesu ostavke - naglasio je Petković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike