Petković upozorio: Situacija na KiM više nego ozbiljna, neophodna je deeskalacija - Kurtijev teror na severu postao svakodnevna pojava

13.10.2023

17:23

0

Petković je ambasadora Kine upoznao sa aktuelnom situacijom u pokrajini

Petković upozorio: Situacija na KiM više nego ozbiljna, neophodna je deeskalacija - Kurtijev teror na severu postao svakodnevna pojava
Petar Petković - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upozorio je danas, na sastanku sa ambasadorom Kine Li Mingom, da je situacija na KiM više nego ozbiljna i da je neophodno da što pre dođe do deeskalacije tako što će se, kako je rekao, pripadnici tzv. kosovske policije povući sa severa, a Kfor preuzeti zaštitu Srba.

- Potrebno je da se obe strane što pre vrate dijalogu, kao i da se odmah formira Zajednica srpskih opština, koja bi bila garant kolektivnih i individualnih prava srpskog naroda, kako je predviđeno Briselskim sporazumom, a što prištinske vlasti onemogućavaju više od deset godina - rekao je Petković, saopštila je Kancelarija za KiM.

Petković je ambasadora Kine upoznao sa aktuelnom situacijom u pokrajini i ukazao mu na opredeljenost Beograda za dijalog, kao i težnjama da sačuva mir i stabilnost uprkos brojnim eskalatornim potezima Prištine.

Podvukao je da su nasilje i teror Aljbina Kurtija nad srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije postali svakodnevna pojava, sa očiglednim ciljem da se Srbi proteraju iz pokrajine, na šta je Beograd nebrojano puta skretao pažnju međunarodnoj zajednici, upozoravavši na moguće posledice i eskalaciju situacije na terenu, što se nažalost i dogodilo 24. septembra.

- Jedini izvor svih problema i nestabilnosti na Kosovu i Metohiji predstavlja Aljbin Kurti svojom politikom provokacija, jednostranih akcija, arbitrarnim hapšenjem naših sunarodnika, nelegitimnim akcijama njegove specijalne policije koja nema šta da traži na severu ni po jednom sporazmu - rekao je Petković.

Petković je ambasadoru poželeo dobrodošlicu i ugodan boravak u našoj zemlji, istovremeno zahvalivši na čvrstoj i nepokolebljivoj podršci Kine u borbi Srbije za zaštitu svojih državnih i nacionalnih intresa na Kosovu i Metohiji, naglasivši da će Srbija ostati jednako pouzdan prijatelj i partner Kine, negujući čelično prijateljstvo srpskog i kineskog naroda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike