Radi se na gasifikaciji Novog Beograda: Bovan obavestio građane - usvojen plan gradnje 106 km gasne mreže

11.10.2023

11:12

0

Mogućnost priključka dobiće žitelji u blokovima 13, 18, 25 i 64, Ušće, Tošin bunar, privredna zona Auto-put, Bežanija 2-Ledine, Bežanija i Bežanijska kosa

Radi se na gasifikaciji Novog Beograda: Bovan obavestio građane - usvojen plan gradnje 106 km gasne mreže
Ilustracija - Copyright Pixabay

Za gasifikaciju Novog Beograda uskoro počinje izrada projektne dokumentacije, izjavio je predsednik opštine Novi Beograd Bojan Bovan u razgovoru sa građanima Bežanije.

Tribina na kojoj su Bovan i članovi opštinske uprave, Odeljenja za građevinske i komunalne poslove, govorili o gasifikaciji, ali i drugim komunalnim problemima stanovnika Bežanije, održana je juče, 9. oktobra, na zahtev građana, u prostorijama Udruženja „Stara Bežanija“.

Skupština opštine Novi Beograd, prema rečima Bovana, već je usvojila plan gasifikacije koji predviđa izgradnju 106 kilometara gasne mreže, na onim lokacijama na kojima ne postoji toplovod.

Mogućnost priključka dobiće žitelji u blokovima 13, 18, 25 i 64, Ušće, Tošin bunar, privredna zona Auto-put, Bežanija 2-Ledine, Bežanija i Bežanijska kosa.

Bovan je naglasio da će nosilac projekta biti „Srbija gas“ i da će već u oktobru ta kompanija i Opština Novi Beograd, izabrati strateškog partnera koji će izvoditi radove na gasifikaciji. Tek po izboru izvođača radova, građani će moći da dobiju podrobnije informacije o ceni priključka na gas i mogućim pogodnostima plaćanja.

-Izgradnjom gasovoda rešićemo veliko, egzistencijalno pitanje stanovnika ovih delova Novog Beograda - rekao je Bovan.

Na tribini je iznet i podatak da pored ekološke strane korišćenja gasa kao izvora toplotne energije, računice pokazuju da je taj vid grejanja znatno isplativiji od struje i uglja.

Pored gasifikacije, na tribini je bilo reči i o drugim komunalnim problemima stanovnika Bežanije.

Od predsednika opštine Bežanijci su ranije zatražili podršku za obnovu zgrade Stare osnovne škole iz 1891. godine, u Vojvođanskoj 68, u kojoj meštani danas organizuju tribine, predavanja i promocije.

-Opština Novi Beograd ima izuzetno dobru saradnju sa Zavodom za zaštitu spomenika Beograda i dogovoreno je da sledeće godine krene obnova zgrade Stare osnovne škole koja je proglašena spomenikom kulture i samim tim je izuztno važno da bude potpuno obnovljena i dobije izgled kakav je imala nekad - rekao je Bovan. - Prostor oko „Belanovića jame“ u kojoj su pokopane civilne žrtve terora u Drugom svetskom ratu, a što je takođe bio jedan od vaših zahteva, takođe će biti uređen - obećao je Bovan građanima.

Prisutni na tribini izneli su još nekoliko komunalnih problema koji muče stanovnike Bežanije, a koji se odnose na problem kanalizacije kad je reč o novogradnji, kao i problemima vezanim za bezbednost u saobraćaju starog dela Novog Beograda.

Razgovor o predstojećoj gasifikaciji i drugim komunalnim problemima, kako je najavljeno na tribini, uskoro će biti održan i sa građanima Ledina, gde se očekuje i najveći broj pojedinačnih priključaka na novi gasovod.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike