Ivica Dačić: Sijarto poručio da Mađarska neće dozvoliti uvođenje sankcija Srbiji

09.10.2023

19:22

0

On je istakao da su u današnjem razgovoru s mađarskim ministrom dominirale dve teme

Ivica Dačić: Sijarto poručio da Mađarska neće dozvoliti uvođenje sankcija Srbiji
Ministar Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je danas razgovarao sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom, koji mu je preneo poruku predsednika Viktora Orbana, da su sve jači zahtevi onih koji podržavaju Prištinu za uvođenje sankcija Srbiji, ali da sigurno Mađarska to neće dozvoliti.

- To ću preneti, još jednom, i predsedniku Aleksandru Vučiču, kao i javnosti, što je dobra vest za nas i govori da je to prijateljstvo, koje je iskovano između Mađarske i Srbije, pretvoreno međusobno poverenje i podršku - naglasio je Dačić, koji je u Ženevi učestvovao na zasedanju Izvršnog Komiteta UNHCR.    

On je istakao da su u današnjem razgovoru s mađarskim ministrom dominirale dve teme: jedna je sednica izvršnog komiteta UNHCR-a na temu izbeglica i raseljenih lica Srba, a druga je pitanje ilegalnih migranata, koji dolaze sa raznih strana.

- Dugo smo suočeni sa ovim problemom, kao što se zna, a reč je o izbeglicama iz Republike Srpske i Republike Srpske Krajine, kao i o raseljenim licima sa Kosova i Metohije - rekao je on.

Naglasio je da je i dalje aktuelan regionalan program UNCHR-a za lica s teritorije bivše Jugoslavije, preko kojeg je Srbija uspela da stambeno obezbedi 8.000 porodica.

- Nažalost, u taj program ne ulaze lica sa KiM i sada pokušavamo da ulažimo maksimalne napore da se i oni nađu na nekim listama za pomoć - naveo je ministar spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, radi se oko 210.000 raseljenih lica sa KiM.

Tanjug/Zoran Žestić
 

- Taj procenat i broj onih koji se vraćaju na KiM je izuzetno mali, i iznosi ispod dva odsto - napomenuo je Dačić.

On je istakao da se ne sme dozvoliti da to bude "gotova stvar".

- To pitanje uvek ćemo da pokrećemo, a današnji sastanak je bio mesto za takvu temu, a o tome ću pričati sa komesarom za izbeglice, odnosno sa šefom UNHCR-a Filipom Grandijem - rekao je Dačić.

S tim u vezi, istakao je da je Srbija s Komesarijatom deceniju unazad imala dobru saradnju.

- I nadam se da ćemo, kada je reč o raseljenim licima sa KiM, uspeti bar da sagledamo kako da pomognemo tim porodicama - kazao je ministar spoljnih poslova.

Kada je reč o situaciji na KiM, on je rekao da je svakodnevna praksa Kurtijevog režima da što više zagorča život Srbima.

- Ako već ne mogu to da urade oružanim putem, onda pokušavaju da stvore uverenje kod Srba da im nema života tamo, to jest da se Srbi isele sa severa KiM i da ih gotovo tamo više uopšte i ne bude - naveo je Dačić.

Naglasio je da se to ne sme i neće dozvoliti, iako su, kao što se zna, mogućnosti Srbije za uticaj tamo relativno male.

- To je zato što nemamo naše organe na KiM, a onda moramo da se oslanjamo na organe međunarodne zajednice za koje nismo sigurni da li će uvek postupiti onako kako je u njhovom mandatu zapisano - rekao je ministar spoljnih poslova.

On je dodao da će 23. oktobra biti sednica Saveta bezbedbnosti UN, na kojoj će biti predstavljen izveštaj o radu UNMIK-a u proteklih šest meseci.

- Ali će svakako na njoj učestovovati Aleksandar Vučić, koji će izneti pregled situacije, gde će svi, koji to žele da objektivno sagledavaju, jasno moći da vide da je Kurti generator svih kriza i da je njegova politika odbijanja svih prethodnih dogovora i normalizacije, već je isključivo želja za nametanjem gotovog rešenja, a to je nezavisnost Kosova, što je za nas neprihvatljivo, ali i za međunarodnu zajednicu, jer ni UN nisu priznale nezavisno Kosovo - poručio je Dačić.

Dodao je da takva poltika dovodi do niza jednostranih poteza, do eskalacije, sukoba i konfilkata.

- Dakle, jedina opasnost po mir je Aljbin Kurti, a Srbija će nastaviti da bude konkstruktivna i u narednom periodu, ali za kredibilitet međunarodne zajednice bitno je da se jasno kaže da Kurti mora da počne da ispunjava one obaveze koje su preuzete u briselskom dijalogu", naveo je ministar spoljnih poslova.

Pored toga, istakao je da od redovnog zasedanja Saveta Evrope "ne možemo da očekujemo neke izuzetno lepe vesti", jer su, kako je rekao, i pored "svih jednostranih akata oni odlučili da otpočnu proceduru za prijem tzv. Kosova u članstvo".

- To je usledilo usred odbijanja Kurtija da realizuje sve obaveze, počev od neformiranja ZSO, pa možemo da očekujemo dalju eskalaciju podrške Kosovu, a naša delegacija i naši prijatelji založiće se da se iznesu svi problemi koji postoje na KiM - od neispunjavanja obaveza do terora nad našim ljudima i dvostrukim standardima pri tumačenju teriitorijalnog integriteta i suvereniteta kada je reč o Srbiji i nekim drugim slučajevima - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da većina shvati suštinu problema i da se, "ako se želi dobro na Balkanu, izvrši pritisak na Kurtija da prihvati kako se samo dijalogom može doći do mirnog rešenja na KiM".    

Kada je reč o stuaciji u Izraelu, podsetio je da Srbija ima počasni konzulat u delu te zemlje zahvaćene sukobom koji je naslonjen na Gazu, ali da nema nekih novih vesti osim slučaja kada je naš sugrađnin ranjen, ali i da je otpušten iz bolnice, jer je u pitanju lakša rana.

- Nemamo drugih informacija o tome da je neki naš građanin ranjen, niti da je nastradao, niti da je na spisku otetih, ali apelujemo na sve da su naši kontakti naša ambasada i naš počasni konzulat, a Ministartstvo spoljnih poslova će, zajedno sa predsednikom Vučićem, preduzeti sve što je moguće da se pomogne svakom našem čoveku - navodi on.

Podsetio je da je u nedelju organizovan vanredni let, jer "Er Srbija" redovno leti, a ovde je reč o putnicima drugih kompanija koje su otkazale svoje letove.

- Na osnovu odluke državnog rukovodstva, Ministastvo spoljnih poslova pomoglo je oko tog evakuacionog leta, a ostali će biti redovni, izuzev ako ne bude još naših državljana kojima je potrebna pomoć, što ćemo naknadno razmotriti - poručio je Dačić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike