Dačić: Zbog etničke mržnje KiM napustilo 210.000 ljudi, vratilo se ni dva posto

09.10.2023

13:56

0

Na zasedanju 74. Izvršnog Komiteta UNHCR-a, Dačić je naveo da se, prema podacima UNHCR o dobrovoljnom nevećinskom povratku na Kosovo i Metohiju, u južnu srpsku pokrajinu vratilo svega 12.707 ljudi

Dačić: Zbog etničke mržnje KiM napustilo 210.000 ljudi, vratilo se ni dva posto
Ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Sa Kosova i Metohije je, usled etničke mržnje, 210.284 ljudi bilo primorano da napusti svoj dom, od čega je najveći broj Srba, kao i drugih nealbanskih zajednica - Roma, Aškalija i Goranaca, rekao je danas u Ženevi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Na zasedanju 74. Izvršnog Komiteta UNHCR-a, Dačić je naveo da se, prema podacima UNHCR o dobrovoljnom nevećinskom povratku na Kosovo i Metohiju, u južnu srpsku pokrajinu vratilo svega 12.707 interno raseljenih lica.

"Zbog brojnih prepreka, uključujući pretnje i nasilje, održivi povratak je još manji i procenjuje se na ispod dva posto", naglasio je šef srpske diplomatije, navodeći da je tako mali broj povratnika na Kosovo i Metohiju razočaravajući.

Tanjug/Zoran Žestić
 

 

Podsetio je da je po rezoluciji SB UN 1244 iz 1999. godine, povratak raseljenih jedan od glavnih zadataka međunarodnog prisustva i privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji.

Šef srpske diplomatije rekao je da interno raseljena lica u Srbiji nisu u mogućnosti da ostvare svoje osnovno pravo na slobodan izbor između lokalne integracije i održivog povratka. Razlog za to su što, kako je rekao, na Kosovu i Metohiji ni 20 godina nakon uspostavljanja međunarodnog prisustva, nisu obezbeđeni uslovi za održiv povratak, u smislu neophodnih garancija lične i imovinske bezbednosti, vladavine prava, odsustva diskriminacije i poštovanja osnovnih ljudskih i građanskih prava.

"Stvaranje uslova za pronalaženje trajnih i održivih rešenja za sva lica u raseljenju, Republika Srbija tretira kao jedno od ključnih pitanja od čijeg rešenja zavisi stabilizacija prilika u regionu. Podsećamo da se, uz posvećen rad na zbrinjavanju potreba raseljenih lica, ne smeju zanemariti njihova prava koja imaju u mestu porekla”, naveo je Dačić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike