Cilj Srbije je deeskalacija situacije na KiM: Ministar Dačić se sastao sa koizvestiocem Monitoring komiteta PS Saveta Evrope

03.10.2023

15:21

0

Na sastanku je istaknuto da je Srbija kao aktivna članica Saveta Evrope istrajna u primeni vrednosnog okvira i standarda Saveta Evrope, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova

Cilj Srbije je deeskalacija situacije na KiM: Ministar Dačić se sastao sa koizvestiocem Monitoring komiteta PS Saveta Evrope
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnjih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa Akselom Šeferom, koizvestiocem Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) za sačinjavanje izveštaja o napretku Srbije u ispunjavanju obaveza i dužnosti koje proističu iz članstva u Savetu Evrope. 

Na sastanku je istaknuto da je Srbija kao aktivna članica Saveta Evrope istrajna u primeni vrednosnog okvira i standarda Saveta Evrope, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova (MSP).
Kako se navodi u sapštenju, imajući u vidu napredak koji je naša zemlja postigla i činjenicu da je Komitet ministara Saveta Evrope monitoring nad našom zemljom ukinuo još 2015. godine, MSP očekuje da će izvestioci to prepoznati u svom izveštaju nakon posete i dati preporuku da Srbija iz faze redovnog monitoringa pređe u fazu tzv. postmonitoring dijaloga.  

MSP očekuje da će predstojeći monitoring izveštaj PS SE uvažiti napore i rezultate postignute u reformskom procesu. 

Ministar Dačić je preneo da je Srbija posvećena saradnji sa Savetom Evrope kao najstarijom panevropskom organizacijom i svim njenim nezavisnim institucijama na osnovama poštovanja vrednosti i normativnog okvira organizacije.

Ministar Dačić je ukratko informisao sagovornika o kompleksnoj situaciji na KiM i naglasio da je cilj Republike Srbije deeskalacija situacije na terenu, što trenutno privremene institucije samouprave u Prištini ne žele.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike