Milićević: 5.000 dece i mladih iz regiona i dijaspore prošlo kroz letnje kampove

08.10.2023

16:23

0

Autor: I.K.

Kampovi organizovani na tri tematske celine: naučno-obrazovni i ekološki kampovi, sportski kampovi i kampovi kulturno-umetničkih društava

Milićević: 5.000 dece i mladih iz regiona i dijaspore prošlo kroz letnje kampove
Mladi iz dijaspore - Copyright Foto/Kabinet ministra bez portfelja/M. Milovanović

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević je, u prisustvu gradonačelnice Sremske Mitrovice Svetlane Milovanović, predstavio rezultate projekta letnjih kampova za mlade iz dijaspore i regiona, koji su tokom prethodna tri meseca održani širom Srbije.

Milićević je istakao da je ovaj projekat u celini je finansirao Kabinet ministra bez portfelja, a organizaciju su sprovele lokalne samouprave tako da smo tokom leta imali ukupno 22 kampa u gradovima i opštinama širom Srbije. 

Foto: D. Vukajlović
Đorđe Milićević i Svetlana Milovanović

 

Ministar je naglasio da je kroz ove kampove prošlo 5.000 dece i mladih iz regiona i dijaspore i dodao da je ideja bila da ovim programom radimo na očuvanju srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta kod mladih iz dijaspore i regiona, kao i da podstaknemo mlade iz dijaspore na povratak u maticu kroz afirmaciju i prezentaciju potencijala Srbije. 

Prema njegovoj oceni, sada kada su ovi kampovi završeni, siguran sam da smo u potpunosti ostvarili ideju i cilj programa.

Milićević je naglasio da su kampovi organizovani na tri tematske celine: naučno-obrazovni i ekološki kampovi, sportski kampovi i kampovi kulturno-umetničkih društava. 

Dejan Ristić
 

 

Ministar je poručio da mladi, koji su u njima učestvovali nisu se usko bavili samo ovim temama i naglasio da je suština bila da upoznaju kulturno-istorijsku baštinu opštine i grada u kojoj se nalaze, ali naravno i da upoznaju svoju tradiciju, da usavrše znanje srpskog jezika i da steknu nove prijatelje koji žive na različitim krajevima sveta ali sa kojima dele isto poreklo i identitet. 

-Sve troškove boravka i putovanja mladih iz dijaspore snosila je Vlada Srbije, preko Kabineta na čijem sam čelu, precizirao je ministar Milićević.

Kampovi su organizovani i održani u sledećim lokalnim samoupravama: Sremska Mitrovica, Zrenjanin, Požarevac, Kruševac, Raška, Sjenica, Tutin, Boljevac, Veliko Gradište, Knjaževac, Gadžin Han, Aleksinac, Surdulica, Jagodina, Soko Banja, Gornji Milanovac, Lapovo, Aranđelovac, Kosjerić i Osečina. U ovim kampovima je učestvovalo više od 5.000 mladih, a oni su došli iz Mađarske, Rumunije, Austrije, Francuske, Nemačke, Italije, Republike Srpske, Federacije BiH, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Turske, Crne Gore i Bugarske,
Veliki završni kamp na kome će učestvovati više od 200 mladih sportista iz regiona i dijaspore biće održan početkom novembra na Srebrenom jezeru.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike