Vučević i Mojsilović se obratili: Milan Radoičić nije ni metak ispalio na Pasuljanskim livadama! Nejasni snimci ništa ne znače (FOTO)

02.10.2023

12:02 >> 13:31

0

Vodi se kontinuirana kampanja protiv VS, njene brojnosti i aktivnosti tj. pokreta i razmeštaja njenih jedinica na našoj teritoriji, kazao je Vučević

Vučević i Mojsilović se obratili: Milan Radoičić nije ni metak ispalio na Pasuljanskim livadama! Nejasni snimci ništa ne znače (FOTO)
Copyright Tanjug

Potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović održali su konferenciju za medije u Domu Vojske Srbije.

Miloš Vučević je podsetio je da je naše državno rukovodstvo godinama unazad, a naročito od dolaska Aljbina Kurtija na čelo administracije u Prištini upozoravalo međunarodnu javnost na pritisak i šikaniranje kao i fizički progon srpskog naroda na KiM.

On je istakao da je saradnja sa Kforom uvek bila dobra. Ni Srbi koji žive u južnoj pokrajini nemaju ništa protiv Kfora.

On je istakao da vojska Srbije smatra da je korisno obebediti veće prisutsvo jednica Kfora , pre svega u sredinama gde Srbi žive.

-To bi popravilo bezbednost i sigurnost našeg naroda - istakao je.

- Vodi se kontinuirana kampanja protiv VS, njene brojnosti i aktivnosti tj. pokreta i razmeštaja njenih jedinica na našoj teritoriji i to smatramo neprimerenim i neodgovornim i odbacujemo ih kao neistinite. Ukoliko VS dobije takvu naredbu od predsednika kao vrhovnog komandanta da njene jedinice uđu na teritoriju KiM kao deo RS VS će takav zadatak izvršiti efikasno profesionalno i uspešno. Ne bi radili nikome ništa iza leđa, već bi obavestili KFOR. Do sada, hvala Bogu, nismo morali da donosimo takvu odluku, a Srbija će uraditi sve da do toga ne dođe i čuvaćemo mir. Bitno je da nastavimo politički dijalog i poštujemo Rezoluciju 1244 kako bi izbegli svaku moguću eskalaciju koja nije u našem interesu - rekao je ministar.

 

Ministar je rekao da trupe Kfora nikada nisu prešle na teritorije centralne Srbije kao što to nije uradila ni VS. Ponovio je da ni na koji način nisu porušena ova dva dokumenta.

General Mojslilović - ne vidimo razlog za zabrinutost zbog 8.000 vojnika u kopnenoj zoni

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

 

 

General Mojsilović je izjavio da su iz Brisela i Vašingtona slani dopisi u kojima je izražena zabrinutost brojem naoružanja i ljudstvom koje se nalazi na administrativnoj granici. 

-Nij bilo formalnog podizanja borbene delatnosti Vojske Srbije. Nakon izbijanja krize vojska je podigla gotovost u zahvatu kopnene zone bezbednosti, 8.350 je bila brojna količina angažovanih pripadnika. Smatram iz vojničkog ugla da su svi komenatri na brojnost vojske nepotrebni. U decembru 2022. godine smo imali sličnu bezbednosnu krizu - naglasio je Mojsilović i dodao:

-Na osnovu naređenja vrhovnog komandanta vojska je podigla borbenu gotovost. Nikome nismo zasmetali, niko nije izrazio brigu za broj angažovanih snaga duž administrativne linije. Zato danas čudi kada neko iskazuje duboku zabrinutist za 8.000 pripadnika. Ne vidimo razlog.

On je istakao da je Vojska Srbije ozbiljna organizacija i da vređa intelekt da je VS planirala upad na teritoriju KiM.

- U ovom momentu imamo 4.500 angažovanih pripadnika u kopnenoj zoni. Režim rada u petoj kilometarskoj zoni vraćen u normalu, što znači redovno brojno stanje u kopnenoj zoni bezbednosti - rekao je Mojsilović.

General Mojsilović se dotakao i optužbi o obučavanju terorista i rekao da je VS ne trpi nikakve laži među kojima je i ona da su planirali upad na KiM.

- Deluje van operativne logike da 30 ljudi i angažovanih 4.500 pripadnika ima tu snagu. Ja 37 godina nosim uniformu, ako mene pitate i 14.000 pripadnika je malo za tako složen zadatak.

Radoičić nije učestvovao na vežbi na Pasuljanskim livadama

Milos Tesic/ATAImages
 

 

On je izjavio da Milan Radoičić nije vežbao sa vojskom na Pasuljanskim livadama. 

- U skladu sa našom evidencijom, Milan Radoičić nikada nije, ponavljam nikada, učestvovao na vežbama na Pasuljanskim livadama, niti je ikada ispalio nijedan metak, niti ijednu granatu - rekao je Mojsilović i dodao da šta Radoičić radi na svom imanju nije stvar Vojske Srbije.

To je ponovio i ministar Vučević.

To što neko pušta snimke sa nejasne lokacije ništa ne mora da znači. 

 -Jutros sam video neke snimke vežbe sa hamerima sa Pasuljanskim livadama. Imamo mi hamere i naoružani su sa mitraljezom 12-7 milimetara i nemoguće je vršiti manevre kao one što je prikazala albanska strana. Za razliku od nas, oni imaju mitraljeze 7-62 milimetara na hamerima i za koje postoji prostor za manevar - rekao je Vučević i priložio slike kao dokaze.

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja optužio je juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra odbrane Miloša Vučevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića da su učestvovali u pokušaju "aneksije severa Kosova", preneli su prištinski mediji.

Svečlja je, između ostalog, naveo da se kroz snimke koji su načinjeni dronovima i na osnovu prikupljenih dokaza vidi da su "pripreme za napad u Banjskoj vršene u Srbiji, u trenažnim centrima".

U Banjskoj 24.septembra ubijena su trojica Srba, Stefan Nedeljković, Bojan Mijailović i Igor Milenković.

Juče su sva trojica srpskih heroja sahranjena, a Petar Petković je na današnjoj konferenciji otkrio neslaganja u podacima dobijenim iz Prištine i od Euleksa.

I proteklih dana je na KiM veoma napeto. I nakon ubistva trojice Srba ne prestaje Kurtijev teror nad našim ljudima. Usledilo je još nekoliko privođenja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike