Vučić u UN poručio: Stojim pred vama kao predstavnik slobodne i samostalne zemlje - Na Kosmetu se odigrava ogoljeno nasilje nad Srbima

21.09.2023

17:47

0

Autor: 24sedam

Predsednik Vučić obratio se u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN

Vučić u UN poručio: Stojim pred vama kao predstavnik slobodne i samostalne zemlje - Na Kosmetu se odigrava ogoljeno nasilje nad Srbima
Aleksandar Vučić - Copyright Printscreen/Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

On je svoj govor započeo o Povelji UN koju smatra jedinom suštinskom odbranom svetskog mira.

- Stojim pred vama kao predstavnik slobodne i samostalne zemlje, Republike Srbije, koja se nalazi na putu priključenja EU, ali istovremeno nije spremna da pogazi svoja tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila. Želim da podignem glas u ime svoje zemlje, ali i u ime svih onih koji i danas 78. godina od osnivanja UN istinski i jednako veruju da su principi povelje UN jedina suštinska odbrana svetskog mira, prava na slobodu i samostalnost naroda i država, ali i više od toga, zalog samog opstanka ljudske civilizacije. Novi globalni talas ratova i nasilja koji udaraju na temelje međunarodne bezbednosti jeste bolna posledica, koja je izazvana napuštanjem Principa zacrtanih u Povelji UN.

- Iako smo svi čuli reči generalnog sekretara Antonija Gutereša, malo ko ga je slušao. I gotovo nijedan svetski dnevnik nije preneo njegove upozoravajuće reči. Uostalom, u eri dominacije socijalnih mreža, u kojoj je važno samo dobiti ”lajk” više, u eri u kojoj svakom kućnom ljubimcu se posvećuje više pažnje nego deci, nije ni čudo da ne razaznajemo opasnosti koje su pred nama.

Ne mogu i nemam pravo, kao predsednik jedne nevelike zemlje, da govorim o odnosima između velikih sila, dodao je Vučić.

Printscreen/Tanjug
 

- Niti je to moj posao, niti bih to umeo, ali mogu i hoću da govorim o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do užasnih posledica. Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, započet formalno 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije još uvek traje. Upravo gaženje Povelje UN u Slučaju Srbije bila je je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz koga dolazim.

"Globalni mir i stabilnost su i dalje akutno ugroženi"

- I dalje se suočavamo sa problemima energetske bezbednosti, finansijske nestabilnosti, kao i sigurnosti i poremećaja u lancima snabdevanja hranom i lekovima. Rešenja za mnoge probleme, ne samo da nismo pronašli, već su oni postali brojniji, a neki od njih još složeniji. Govorio sam i o tome kako ovde niko nikoga ne sluša i ne teži stvarnim dogovorima, a u međuvremenu smo počeli sve manje i da razgovaramo. Kao da su skoro svi, vodeći se isključivo sopstvenim interesima,zaglavljeni u svojim pozicijama, odustali od traženja kompromisnih rešenja.

- I dok se već tri dana za redom sa ove govornice svi zaklinjemo na poštovanje principa i pravila Povelje UN upravo je kršenje istih u korenu većine problema u međunarodnim odnosima, a primena dvostrukih aršina otvorena pozivnica za sve one koji gazeći norme međunarodnog prava ali i bazične ljudske moralnosti ratom i nasiljem ostvaruju svoje interese - rekao je predsednik i dodao:

- Danas neću ovde govoriti mnogo u superlativu o svojoj zemlji, o rastu plata i penzija, stotinama kilometara izgrađenih auto-puteva i železničkih pruga, novoizgrađenim bolnicama i školama, naučno-tehnološkim parkovima, institutu za veštačku inteligenciju, jer se podrazumeva da štitim njene interese i da je volim najviše na svetu, ali ću govoriti o principima, koji su gaženi i koji su nas doveli u današnju situaciju, i to ne od strane malih, koji su neretko meta napada, već od strane najmoćnijih zemalja sveta. Posebno onih koje su sebi dale za pravo da celom svetu, svaka iz svog ugla drži političke i moralne lekcije.

Printscreen/Tanjug
 

Ovde, u ovoj sali, samo pre dva dana, mogli smo da čujemo od predsednika SAD da je najvažniji princip u odnosima između država, poštovanje njihovog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a tek kao treći faktor po značaju, pomenuta su ljudska prava, istakao je predsednik.

- I činilo mi se da je svako u ovoj sali to mogao da podrži. Ja kao predsednik Srbije sa neskrivenim oduševljenjem sam to pozdravio. Jedini problem u svemu tom je bila činjenica da sam nekoliko sati posle njegovog govora morao da vidim predsednicu tzv. Kosova, koju najmoćniji deo Zapada smatra predsednicom nezavisne države, nastale inače secesijom od teritorije Republike Srbije.

O bombardovanju naše zemlje

- Istovremeno, samo nekoliko metara daleko od ove sale, nemačka ministarka je rekla da se Nemačka drži čvrsto Povelje UN i odluka i akata UN, i da nikada neće odustati od toga. Sve bi to bilo lepo, kada bi bilo istinito. Naime, gotovo sve velike zapadne sile brutalno su pogazile i Povelju UN i Rezoluciju 1244 UN donetu u ovom visokom domu, negirajući i gazeći baš sve one principe koje danas brane, a to se dogodilo pre 24 i pre tačno 15 godina. Prvi put, nezabeleženo u svetskoj istoriji, 19 najmoćnijih zemalja donelo je odluku, bez učešća SB UN, ponavljam, bez ikakve odluke SB UN, da surovo napadne i kazni jednu suverenu zemlju na evropskom tlu, kako su rekli, da bi sprečili humanitarnu katastrofu.

Nisu se grohotom smejali kada je predsednik Rusije iskoristio iste te reči pravdajući svoj napad na Ukrajinu, dodaje Vučić.

- Zaboravili su da su i oni sami koristili isti narativ, iste reči, ista objašnjenja. Pri svemu tome, želim da vas obavestim da Srbija, nijednom svojom stopom nije kročila na teritoriju neke druge države, niti ugrozila njeno postojanje, ali pre dvadeset četiri godine njih 19 najmoćnijih i najjačih nije imalo milosti prema maloj Srbiji. Čak i kada su taj posao završili, rekli su kako je pitanje Kosova demokratsko pitanje i kako će biti rešeno u skladu sa Poveljom UN i drugim međunarodno-pravnim aktima. A onda, palo im je na pamet da 2008. godine, suprotno svim, ali apsolutno svim aktima međunarodnog javnog prava, podrže nezavisnost tzv. Kosova.

Tanjug/AP Photo/Richard Drew
 

- Ilegalna odluka o secesiji autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od Srbije, doneta je punu deceniju nakon okončanja ratnog sukoba u našoj zemlji. Bez referenduma ili bilo kog demokratskog oblika izjašnjavanja građana u Srbiji, čak ne ni makar na samom Kosovu i Metohiji. Ova odluka doneta je u trenutku kada je Srbija imala vladu opredeljenu za evropske i evroatlantske integracije, i bila u svom sastavu uključujući pokrajinu Kosovo i Metohija, punopravna članica Ujedinjenih Nacija, ali i Saveta Evrope, Oebsa i niza drugih međunarodnih organizacija. Pa ipak, to nije sprečilo pravno i političko nasilje, a mogao bih da upotrebim i oštriji termin, upravo od strane onih koji danas prednjače u deljenju lekcija sa ove govornice.

- Predsednik sam Srbije u drugom mandatu, bezbroj puta sam bio pod različitim političkim pritiscima, politički sam veteran, i ono što ću vam reći je za mene danas najvažnije - kazao je Vučić.

- Principi se ne menjaju od prilike do prilike. Principi ne važe samo za jače, principi važe za sve. Ako to nije tako, onda to više nisu principi. I zato smatram da će se u savremenom svetu ili postaviti principi, pa će ista pravila važiti za sve, ili ćemo kao svet završiti i u najdubljim podelama u svojoj istoriji, u najtežim sukobima i u problemima iz kojih se nećemo izvući.

Danas, na Kosovu i Metohiji, južnoj pokrajini Republike Srbije, odigrava se ogoljeno nasilje, koje nad Srbima primenjuju separatističke vlasti Aljbina Kurtija, dodao je.

Tanjug/AP Photo/Richard Drew
 

- Samo prošle nedelje, nakon ko zna koje u nizu propalih rundi dijaloga u Briselu, Aljbin Kurti, nakon što je odbacio evropski predlog za deeskalaciju obratio se javnosti ispred jedne od glavnih zgrada Evropske Unije i pred milionskim auditorijumom okupljenih medija poručio malobrojnim preostalim Srbima na Kosovu i Metohiji da će Srbi, citiram, “ da pate i plate grešku koju su napravili“. Da li je uopšte moguće gore ruganje ljudskosti, međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima, i međunarodnoj zajednici od ovakvih reči? Nažalost, moguće je.

O hapšenju Srba na Kosmetu

- Samo dan kasnije, upravo sada dok sedimo u ovoj sali, u Kurtijeve zatvore odvodi se novi kontigent Srba uhapšenih pod fabrikovanim optužbama kao deo njegove kampanje terora. Mnogo gora su dakle dela koja evo već dvadeset meseci u kontinuitetu sprovodi na terenu Kurtijev ekstremistički režim, a koja se u praksi zajedno sa ponovnim ubrzanim iseljavanjem preostalih Srba pretvaraju u puzajuće etničko čišćenje u srcu Evrope. Koliko daleko ide cinizam Kurtijevog režima zaključićete i iz sledeće činjenice – od kako su Evropska Unija i državni sekretar SAD Entoni Blinken početkom juna izdali saopštenja u kome osuđuju jednostrane akcije tzv. „vlade Kosova“ , zabeležen je skok etnički motivisanih napada nad Srbima u našoj južnoj pokrajini za preko 50%, dok su u istom peridu vlasti u Prištini preuzele čak 22 nova eskalatorna poteza. Srpski dečaci Stefan Stojanović i Miloš Stojanović od 11 i 21 godina ranjeni su na Badnje veče od strane pripadnika ilegalnih tzv. Kosovskih snaga bezbednosti, u čijem naoružavanju učestvju neki od prisutnih u ovoj sali, znajući dobro da je to duboko protivpravno i da je i samo postojanje KSB suprotno R1244 SB UN.

-  Sedmoro nevinih civila upucanih od strane predstavnika tzv. kosovskih institucija, ometanje snabdevanja bolnica, zabrana glasanja na izborima samo za Srbe, potpuna ekonomska blokada za srpsku robu, napadi na crkve, groblja, škole, deo su tužne svakodnevice mog naroda na ovom delu naše teritorije odvojenom nasilnom secesijom suprotnom Povelji UN - rekao je Vučić i dodao:

- I, nećete verovati, iako ne postoji ni jedan ranjeni Albanac, niti jedan uhapšeni, nijedan povređeni Albanac – pogađajte: krive su obe strane, ističe predsednik Srbije.

- Za razliku od 1999. kada su bombardovali Beograd i druge gradove u mojoj zemlji ostavljajući krvavi trag od više hiljada mrtvih civila i vojnika u scenama veoma sličnim onima koje danas na žalost gledamo u različitim delovima sveta, danas kada se ogoljeni teror za koji i sami kažu da podseća na ono što se dešavalo Albancima - dešava nad Srbima, nema ni humanitarne katastrofe, nema ničega. Sada su samo zabrinuti, sležu ramenima, ali ako bilo kakvu odluku treba da donesu, ona će uvek biti, kako kažu krivica, ”obeju strana”.

Tanjug/Printscreen
 

- I u takvom svetu, verujem da jedna mala zemlja poput Srbije,podižući svoj glas i boreći se za univerzalno važenje principa nepovredivosti međunarodno priznatih granica, teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političke samostalnosti, daje primer borbe za pravo, ono koje je ovde ukinuto, u ovoj zgradi, i svojom neveliko snagom, ali ogromnom odlučnošću i hrabrošću, štiti načela na kojima bi trebalo da je satkan svet. Mi nismo menjali principe zarad dnevne politike i sopstvenih potreba. Onako kako čuvamo integritet Srbije, tako branimo integritet svake zemlje članice UN.

Poštovanje Povelje UN nije izbor, to je obaveza, podvlači Vučić.

- To smo, uostalom, kao što sam već rekao pominjući neka imena, imali prilike da čujemo i tokom dosadašnjih izlaganja većine mojih kolega, između ostalog, govoreći i o temi koja je i dalje dominantna u svim forumima - sukob u Ukrajini. Složiću se sa njima kada je u pitanju neophodnost poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, što Republika Srbija od početka dosledno pokazuje. Upravo te apele kontinuirano upućujemo već decenijama, ali sa značajnom razlikom - Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih država članica UN. Ponoviću, svih država članica.

- Ipak, želim da se od srca zahvalim globalnoj većini. Znatno više od polovine članica UN na našem primeru podržava Povelju UN i ne podržava nasilno rasparčavanje moje zemlje. Drago mi je da za većinu država članica UN dupli standardi ne postoje. Duboko smo zahvalni svima vama koji nesebično podržavate naše napore za očuvanje teritorijalnog integriteta čime potvrđujete svoju privrženost Povelji UN. Čuvajući naše granice danas, čuvate i svoje granice i čuvate mir. U vaše ime, jednako kao i u naše sopstveno, nastavićemo da iz godine u godinu ukazujemo da odbrana principa jeste isto što i odbrana slobode, nezavisnosti i mira.

Neretko nam se čini da razgovor sa Kurtijevom vladom liči više na monolog nego na dijalog, jer je teško objasniti zašto više od 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i preuzetih obaveza nemamo formiranu Zajednicu srpskih opština, kaže predsednik Srbije.

- Verujem da ovakvim potezima Prištine nije iznevereno samo naše poverenje, već i poverenje većeg dela međunarodne zajednice. Kao što sam na početku svog izlaganja rekao, Srbija se nalazi na evropskom putu, spremna da sebe menja, reformiše i napreduje. Srbija danas ima veoma dobru saradnju sa SAD, u gotovo svim oblastima, i verujemo da će naši odnosi u budućnosti biti samo bolji. Istovremeno, Srbija će čuvati svoja velika i tradicionalna prijateljstva na svim kontinentima, ponoseći se svojim dobrim odnosima sa svim narodima i državama Afrike, Azije, Latinske Amerike. Ne delimo ljude po boji kože i njihovoj religijskoj pripadnosti, zato su naši odnosi sa NRK, brojnim arapskim i drugim muslimanskim zemljama na najvišem istorijskom nivou.

"Moramo da gledamo u budućnost"

- Moramo da idemo napred, da iskoristimo svaku šansu za ekonomski rast, povezivanje i razmenu ideja. Danas, iz Beograda skoro do Jadranskog mora imamo zajedničku naplatu putarina, a uskoro će biti tako i do Egejskog. Otvaramo granice na Balkanu, otvaramo tržište rada i omogućavamo slobodan protok ljudi, roba i kapitala.

- Upravo je ovo bila glavna zvezda vodilja i pokretač inicijative "Otvoreni Balkan", koja je do sada dala konkretne rezultate i ojačala regionalno vlasništvo nad procesima ekonomskog povezivanja regiona. "Otvoreni Balkan" popravio je i političku atmosferu. Mi ovakav pristup imamo prema svim našim susedima i naš ključni interes je očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima. Ovi procesi svakako su nerazdvojni deo naših nastojanja da postanemo punopravna članica Evropske unije, što je istovremeno jedan od ključnih prioriteta naše spoljne politike.

Ovaj prioritet svakako ne isključuje našu opredeljenost za razvoj saradnje i produbljivanje odnosa sa našim tradicionalnim prijateljima iz svih delova sveta, gde ostajemo pouzdan i odgovoran partner, dodaje.

- Nastojaćemo da jačamo postojeća i gradimo nova prijateljstva, kako bilateralno, tako i kroz učešće u inicijativama i forumima različitih regiona širom sveta. Najnovija potvrda da geografska udaljenost ne bi trebalo da predstavlja barijeru za saradnju je i nedavno pristupanje Republike Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji.

O izložbi EXPO 2027

Takođe, ponosni smo što nam je pružena jedinstvena prilika da duh prijateljstva o kojem govorim osetite i u Beogradu, koji će biti domaćin Specijalizovane svetske izložbe EXPO 2027, kaže Vučić.

- Doživeli smo četvrtu industrijsku revoluciju i nove tehnologije kao razvojnu priliku koju ne smemo da propustimo. I zato nastavljamo sa investicijama u infrastrukturu, ekonomskim reformama i kreiranjem boljeg poslovnog okruženja. Digitalizacija i obrazovanje su među našim ključnim prioritetima.

- Takođe, prepoznata je i neophodnost pronalaženja novih izvora rasta. Zbog toga su naše buduće aktivnosti fokusirane na inovacije, istraživanje i razvoj i kreativne industrije. Srbija je prva zemlja u regionu jugoistočne Evrope koja se priključila Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju i usvojila razvojnu strategiju u ovoj oblasti još 2019.g. Gradi se Bio4 Kampus, jedinstveni multidisciplinarni kompleks za istraživanje i razvoj u prirodnim naukama koji treba da postane jedan od ključnih bioekonomskih čvorišta u Evropi.

Tanjug/Printscreen
 

Predsednik je rekao i da Srbija čvrsto veruje da znanje i nauka igraju jednu od ključnih uloga u ubrzavanju aktivnosti ka implementaciji Agende 2030.

- Verujem da smo svi ovde svesni da nema razvoja bez mira. Kako je rekao Nelson Mandela „Mir je najmoćnije oružje za razvoj koje iko može da ima. Moramo verovati u to i zajednički raditi na tome. Conditio sine qua non je, pre svega, razgovor, da slušamo i trudimo se da čujemo i razumemo jedni druge. Mir nema alternativu.

- Na kraju želim da iskoristim priliku da pozovem predstavnike svih zemalja članica UN da uzmu učešća u održavanju svetske izložbe EKSPO 2027. u Beogradu. Glavni grad Srbije, kosmopolitska metropola sa dva miliona stanovnika je i vaša kuća i pružamo vam ruku dobrošlice za učešće na najslobodnijoj i najraznolikijoj međunarodnoj izložbi do sada. Dođite u Beograd da zajednički slavimo ljudskost - zaključio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike