EU: Rad na uspostavljanju ZSO treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova

19.09.2023

11:42

0

Autor: I.K.

EU je podsetila i na važnost brzog održavanja prevremenih lokalnih izbora na severu KiM kako bi se smanjile napetosti

EU: Rad na uspostavljanju ZSO treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova
Copyright AP Photo/Virginia Mayo

Evropska unija pozvala je danas Beograd i Prištinu da ispune obaveze koje proizilaze iz sporazuma o normalizaciji odnosa i naglasila da rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova.

EU je podsetila i na važnost brzog održavanja prevremenih lokalnih izbora na severu KiM kako bi se smanjile napetosti, navodi se u saopštenju Saveta EU. 

Savet ministara spoljnih poslova EU je takođe izrazio zabrinutost zbog izostanka napretka na prošlonedeljnom sastanku strana u Briselu.

"Ministri su izrazili zabrinutost zbog neispunjavanja obaveza iz sporazuma na putu normalizacije odnosa. Dve strane su se ranije ove godine složile o ovom putu normalizacije. To je obaveza i Savet ministara traži od strana da se konstruktivno i u dobroj veri angažuju na njenoj implementaciji", navodi se u saopštenju Saveta EU.

Kako je navedno, to znači početak implementacije na osnovu Predloga EU bez daljeg odlaganja, što takođe uključuje obavezu obe strane da u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume iz dijaloga.

EU je naglasila da je "podjednako zabrinuta zbog izostanka napretka obe strane u deeskalaciji tenzija na severu Kosova, nekoliko meseci nakon najnovijeg izbijanja nasilja u kojem su povređeni građani, trupe KFOR-a, policija i predstavnici medija, neki sa teškim i trajnim posledicama".

"Uprkos ponovljenim pozivima EU i drugih međunarodnih partnera, do sada preduzeti koraci i dalje su nedovoljni, a bezbednosna situacija na severu ostaje napeta", navodi se u saopštenju Saveta EU.

Instagram/buducnostsrbijeav
 

 

Precizira se da u ovom kontekstu potezi Prištine, "uključujući eksproprijaciju zemljišta na severu Kosova, naloge za iseljenje, telekomunikacije i korišćenje specijalnih policijskih snaga za policijske dužnosti u zajednicama nisu u skladu sa vladavinom prava i rizikuju dalje povećanje tenzija".

Zahtevi dati u saopštenju EU od 3. juna ostaju u potpunosti važeći, a mere koje je EU preduzela ostaju na snazi, uključujući suspenziju sastanaka na visokom nivou sa Prištinom, navodi se u saopštenju.

EU je, takođe, izrazila punu podršku naporima visokog predstavnika Žozepa Borelja u svojstvu fasilitatora dijaloga Beograda i Prištine, kao i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, i podsetila strane da njihov evropski put vodi kroz Dijalog uz podršku EU i kroz normalizaciju odnosa, navodi se u saopštenju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike