Kurti načisto prolupao: Bez akcije "Bolja cena" za Srbe na KiM, ispaštaju i Albanci

19.09.2023

10:18

0

Još jedan besraman potez

Kurti načisto prolupao: Bez akcije "Bolja cena" za Srbe na KiM, ispaštaju i Albanci
Copyright Profimedia

Pojeftinjenja proizvoda iz akcije "Bolja cena" koju je pokrenula Vlada Srbije neće se osetiti u budžetima građana na Kosovu za jer roba koja je snižena, već mesecima ne može da se nađe na rafovima, zbog odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija i vlade u Prištini o zabrani uvoza iz Srbije.

Ako se u potrošačkoj korpi u Srbiji uzme po jedan artikal od svih proizvoda koji su pojeftinili prethodnih dana, ukupna cena te korpe iznosi 2.815 dinara. Međutim, kada se uporede cene istih proizvoda u prodavnicama na severu Kosova, primetno je da isti artikli, ali drugih proizvođača, koštaju ukupno 3.415 dinara. To znači da kupci na Kosovu plaćaju istu potrošačku korpu namirnica za 600 dinara više, što predstavlja oko 20% veći trošak u poređenju sa kupcima u centralnoj Srbiji.

24sedam/Promo/MUST/Đ.K.
 

Građani na severu Kosova sa kojima su reporteri "Kosovo onlajn" razgovarali sa negodovanjem prihvataju ove razlike u cenama proizvoda i otvoreno postavljaju pitanje da li će se, kako kažu, "u Prištini dozvati pameti i omogućiti bolji život za sve".

- Mislim da je ovo pravi potez rukovodstva Srbije što je sprovedena akcija sniženja osnovnih životnih namirnica. Bilo bi dobro da se to sprovede i na severu Kosova, gde je teška situacija, i ekonomska i politička. To bi ublažilo situaciju u kojoj se nalazimo, koju svakodnevno obeležavaju trzavice, zaista u problemima koje nismo očekivali. Pošto nema robe iz Srbije, sada je ona uglavnom zamenjena proizvodima iz Makedonije, to je takođe kvalitetna roba, ali bi bilo značajno kada bi se i njena cena korigovala. Najbolja varijanta bi bila da se pusti roba iz Srbije - rekao je jedan od stanovnika Leposavića.

Srpski narod na KiM poručuje da im nije jasno da Aljbin Kurti svojim odlukama radi i protiv Albanaca jer bi jeftinije osnovne životne namirnice iz Srbije bile pogodnost za sve potrošače.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike