Oglasila se Srpska lista: Ne pristajemo na ultimatum režima u Prištini! Opet apeluju na međunarodnu zajednicu

06.09.2023

12:50

0

Zahtevamo da se ovo pitanje rešava u dijalogu Beograda i Prištine, kažu iz Srpske liste

Oglasila se Srpska lista: Ne pristajemo na ultimatum režima u Prištini! Opet apeluju na međunarodnu zajednicu
Copyright AP Photo/Dejan Simičević

Aljbin Kurti pronašao je novu metodu zastrašivanja Srba na severu Kosova i Metohije. Ovoga puta rešio je da izbaci ljude iz stanova na ulicu. 

Naime, kosovski poreski inspektori juče su posetil radnje na šetalištu u severnoj Mitrovici i naložili vlasnicima da se u narednih sedam dana registruju u administrativni sistem lažne države. 

Okupacija zgrade u Kosovskoj Mitrovici, u kojoj su smešteni Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Služba Direkcije Fonda PIO, Kosovsko-mitrovački upravni okrug i Centar za socijalni rad Vučitrn, traje već duže vreme. 

Ovim povodom se oglasila Srpska lista.

-Imajući u vidu nameru Prištine da po svaku cenu nastavi sa eskalacijom situacije na terenu i okupira zgradu u Kosovskoj Mitrovici u kojoj su smešteni Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Služba Direkcije Fonda PIO, Kosovsko-mitrovački upravni okrug i Centar za socijalni rad Vučitrn, želimo da javno poručimo da odbacujemo ultimatum režima u Prištini da napustimo svoja prostorije te zahtevamo da se ovo pitanje rešava u dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije a u kontekstu uspostavljanja Zajednice srpskih opština, kako je to predviđeno sporazumima iz 2013. i 2015. godine - stoji u saopštenju.

Podseća se i da pomenute institucije Republike Srbije godinama unazad pružaju usluge svim građanima bez razlike, kako Srbima tako i Albancima, Bošnjacima, Gorancima, Romima, Turcima i ostalima, a da 40 porodica živi zahvaljujući radu ljudi koji su zaposleni u ovim institucijama.

Progon i nasilna okupacija ove zgrade bi ugrozila ostvarivanje ljudskih i građanskih prava za desetine hiljada ljudi, kako iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, tako i iz oblasti socijalne zaštite najugroženijih slojeva stanovništva, navode iz Srpske liste i dodaju:

Pozivamo međunarodnu zajednicu da u trenucima krhkog mira uloži maksimalne napore i spreči režim iz Prištine da eskalira situaciju i izazove dodatne tenzije koje mogu imati nesagledive posledice na terenu.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike