Kurti nastavlja teror nad Srbima na severu KiM: Izbacuju iz zgrada socijalno ugrožene

06.09.2023

08:57

0

Ovo je samo jedan deo onoga što spremaju

Kurti nastavlja teror nad Srbima na severu KiM: Izbacuju iz zgrada socijalno ugrožene
Kurtijeva policija - Copyright Tanjug/Dopisništvo KiM

Aljbin Kurti pronašao je novu metodu zastrašivanja Srba na severu Kosova i Metohije. Ovoga puta rešio je da izbaci ljude iz stanova na ulicu. 

I to ne bilo koje ljude već socijalno ugrožene.

Kosovski poreski inspektori juče su posetil radnje na šetalištu u severnoj Mitrovici i naložili vlasnicima da se u narednih sedam dana registruju u administrativni sistem lažne države. 

Oni su zapretili da će nastaviti sa proverama lokala u ostalim opštinama na severu KiM.

RINA / Ustupljena fotografija
 

- Ukoliko vlasnik odbije da se registruje mi ćemo ih registrovati, jer Poreska administracija ima pravo da sama registruje biznise, bez volje vlasnika - rekao je Besim Haljilji, regionalni direktor poreske administracije tzv. Kosova, uz pretnje da će ukoliko se preduzetnici ne registruju sami morati da plate kaznu od 500 evra, a da će potom nastaviti da plaćaju porez.

Vlasnik jednog lokala ispričao je "Novostima" da je akcija poreskih inspektora zapravo probni balon da bi potom preduzimali korak po korak i u drugoj fazi bi sanitarna inspekcija počela da kontoliše ceo grad:

- Njihov plan je da potom krenu na srpske škole, domove zdravlja odnosno institucije koje pripadaju Republici Srbiji. Cilj je da Srbe sa severa uključe u kosovski sistem. Prvi korak je registracija lokala i firmi, potom plaćanje poreza i ostalih dažbina. Nisam ja protiv plaćanja poreza i struje i svih ostalih taksa, ali je suštinsko pitanje kome da plaćamo te dažbine.

Foto:Kosovo online
 

Dan ranije, grupa ljudi, predvođena zamenikom ministra za povratak i zajednice Radoicom Radomirovićem, upala je u četiri srpske stambene zgrade u Lešku i Sočanici, koje je zidala Vlada Srbije, zapretivši stanarima nasilnim iseljavanjem, rekavši im da će, "ukoliko to ne učine, imati problema sa policijom".

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da Radomirović sa Kurtijevim službenicima preti majkama sa decom, socijalno ugroženim stanarima i penzionerima.

- Reč je o zgradama koje su građene sredstvima Vlade Republike Srbije, preko Kancelarije za KiM i lokalne samouprave i koje nemaju nikakve veze sa Prištinom, niti Priština ima pravo da njima raspolaže. Nema sumnje da je reč o nastavku terora Prištine koji diriguje Aljbin Kurti, a koji želi da zaposedne srpske objekte na severu i protera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta. Stanovnici ovih zgrada koji poseduju rešenja o stanovanju uznemireni su ovakvim postupanjem Kurtijevih emisara, i nema sumnje da bi svaki pokušaj njihovog iseljavanja doveo do novih tenzija i krize na severu KiM i eskalacije situacije, što Beograd i Srbi nikako ne žele, ali u Prištini svakodnevno sanjaju - rečeno je u Kancelariji uz informaciju da su o ovom incidentu obavešteni međunarodni predstavnici, kao i posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Tanjug/Dopisništvo KIM
 

Inače, kosovske vlasti se svakodnevno trude da razbuktaju tenzije - novi gradonačelnici Albanci koji su Srbima nametnuti u četiri opštine ne severu, ušli su u zgrade opština uz asistenciju policije, ne poštuje se zahtev SAD i EU da oni rade sa alternativnih lokacija, odlučeno je da se glavni most na Ibru otvori za saobraćaj, da se zabrani uvoz srpske robe, da se ukine licenca za Mobilnu telefoniju Srbije...

Takođe, odugovlači se sa organizacijom novih lokalnih izbora iako je zahtev i Brisela i Vašingtona da se održe što pre, a tražili su i da se četiri srpske institucije, među kojima je i Penzioni fond, isele iz opštinske zgrade u severnoj Mitrovici.

BONUS VIDEO: 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike