Lajčak: U razgovoru s Vučićem i Kurtijem izrazio sam zabrinutost zbog severa KiM (FOTO)

04.09.2023

07:10

0

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je podsetio pred sastanak 14.septembra da svi sporazumi u dijalogu ostaju važeći

Lajčak: U razgovoru s Vučićem i Kurtijem izrazio sam zabrinutost zbog severa KiM (FOTO)
Miroslav Lajčak - Copyright AP Photo/Darko Vojinović

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, sumirajući radnu nedelju, podsetio je da je pred sastanak na najvišem nivou u Briselu, koji će biti održan 14. septembra, kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da svi sporazumi u dijalogu ostaju važeći i obavezujući za obe strane te da ih je potrebno u potpunosti primeniti bez ikakvih uslova i odlaganja.

Lajčak je na Fejsbuku naveo da se tokom prošle nedelje sastao sa kosovskim premijerom u okviru Bledskog strateškog foruma, a da je potom otputovao u Beograd gde je razgovarao sa predsednikom Vučićem.

 

 

Sa Kurtijem je, kako prenosi, razgovarao o pripremama za naredni sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga sa fokusom na normalizaciju odnosa i implementaciju izjave EU od 3. juna.

- Izneo sam i svoju zabrinutost zbog situacije na severu Kosova - napisao je Lajčak.

Kako navodi, sa predsednikom Vučićem detaljno je razgovarao o nastojanjima da se smanje tenzije i održe novi lokalni izbori na severu Kosova, kao i o primeni svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga.

"Naše diskusije će se nastaviti"

- Naše diskusije će se nastaviti i spremamo se za sastanak lidera u Briselu 14. septembra - naveo je Lajčak.

Podsetio je da je nedelju započeo učešćem na Evropskom forumu u Alpbahu gde je, kako navodi, sa stručnjacima, kolegama, prijateljima, a pre svega mladim ljudima, razgovarao o potrebi da Evropa bude "smela".

Komentarišući svoje učešće na Bledskom strateškom forumu, Lajčak navodi da se tradicionalni panel Zapadnog Balkana fokusirao na pitanje da li je EU spreman za proširenje.

- Naglasio sam da je EU spremna za Zapadni Balkan, ali da region treba da uradi svoj deo posla - poručio je.

Bonus video:

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike