Predsednik Vučić u Atini: Sastao se sa Ursulom fon der Lajen (FOTO)

21.08.2023

17:16

0

Među učesnicima su i visoki predstavnici EU Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel, što skupu daje važnu notu u razgovorima o proširenju i evropskoj budućnosti regiona

Predsednik Vučić u Atini: Sastao se sa Ursulom fon der Lajen (FOTO)
Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Atinu, gde će večeras prisustvovati neformalnoj večeri koju grčki premijer Kirijakos Micotakis organizuje za lidere regiona povodom 20 godina od Samita EU - Zapadni Balkan i usvajanja Solunske deklaracije.

Među učesnicima su i visoki predstavnici EU Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel, što skupu daje važnu notu u razgovorima o proširenju i evropskoj budućnosti regiona, kao i o energetskoj bezbednosti na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi.

Predsednik Vučić se u Atini upravo sastao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

 

 

- Razgovor sa Ursulom fon der Lajen je bio veoma dobar, ozbiljan, odgovoran, nimalo lak. Govorili smo o infrastrukturnim projektima, o strateškoj saradnji Srbije i EU u oblasti energetike, dijalogu, očekujem uskoro u Beogradu posrednika za dijalog Miroslava Lajčaka. Veoma korektan razgovor smo imali - kazao je predsednik.

Podsetimo, na večeru kod Micotakisa, kako je ranije najavljeno, pozvani su i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsednica Ministarskog saveta BiH Borjana Krišto, ali i lideri zemalja regiona koje su članice EU - premijer Bugarske Nikolaj Denkov, Hrvatske Andrej Plenković i Rumunije Jon-Marsel Čolaku.

Poziv je dobio i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, što ukazuje da je deeskalacija situacije na Kosovu i Metohiji i povratak dijalogu Beograda i Prištine planirana kao jedna od tema ovog skupa.

 

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike