Hrvati pobesneli jer je srpska vojska 11 mesta ispred njihove: "Imaju dvostruko više vojnika, tri puta više tenkova..." (VIDEO)

15.08.2023

14:14 >> 14:46

0

Hrvatska je sa 62. pala na 69. mesto. Slovenija je ostala na 86. mestu

Hrvati pobesneli jer je srpska vojska 11 mesta ispred njihove: "Imaju dvostruko više vojnika, tri puta više tenkova..." (VIDEO)
Vojska Srbije - Copyright Tanjug/ Ministarstvo Odbrane i Vojske Srbije

Vojska Srbije najmoćnija je vojna snaga u regionu, među zemljama ex-YU - potvrdila je najnovija rang-lista američkog sajta Global firepower na osnovu analize 145 armija sveta.

Srpska vojska je na 58. mestu i napravila je skok za tri mesta u odnosu na avgust prošle godine, čime je još više odmakla susedima iz bivših jugoslovenskih republika po vojnoj moći.

Hrvatska je sa 62. pala na 69. mesto. Slovenija je ostala na 86. mestu. Ostale države iz neposrednog okruženja su daleko niže rangirane - Severna Makedonija je na 108. mestu, Crna Gora na 128, a Bosna i Hercegovina na 133. poziciji. 

 

 

Ovo je, čini se, jako razbesnelo medije u komšiluku, pa je tako hrvatski RTL u prilogu maliciozno naveo da se predsednik Aleksandar Vučić odmah pohvalio pozicijom Srbije.

RTL takođe navodi da Srbija ima dvostruko više vojnika od Hrvatske, tenkova ima tri puta više, otprilike toliko više ima i oklopnjaka, a ima i veći odbrambeni proračun. "Srbija, kao i u spoljnoj, vrluda i u odbrambenoj politici!"

Tamošnji vojni analitičar Igor Tabak je dodao: "Kupuje vojnu opremu iz Kine, a u isto vreme nabavlja i letelice iz EU... Oni sve vreme igraju jednu komplikovanu igru balansiranja koja postupno postaje sve teža."

Iz ovoga je jasno koliko je komšijama u najmanju ruku krivo zbog rang-liste i pozicije Srbije.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike