Srbija dobija jedan od dva moćna aviona: U pitanju je transportna vojna letelica C-295!

13.08.2023

21:37

0

Vojni analitičar kaže da su "Miloš", "mali Miloš" i "Lazar" mnogo uticali na poziciju Vojske Srbije

Srbija dobija jedan od dva moćna aviona: U pitanju je transportna vojna letelica C-295!
C-295 - Copyright Profimedia

Vojska Srbije će u narednim nedeljama dobiti jedan od dva transportna aviona C-295 kao rezultat nastavka saradnje sa Erbasom, izjavio je danas vojni analitičar Vlade Radulović

On je za Tanjug rekao da će predstojeći Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme Partner biti prilika za predstavjanje nečega što možemo nazvati srpskom krstarećom raketom.

Kaže da očekuje da će biti mnogo premijera na sajmu Partner koji se od 25. do 28. septembra održava u Beogradu. Srbija, kako kaže, nastavlja saradnju sa Erbasom u jačanju helikopterske komponente H145 M, a reč je, dodaje, o nabavci dodatnog broja letelica.

O snazi Vojske Srbije govorio je u svetlu izveštaja objavljenog na stranici "Global fajerpauer" po kome je naša vojska prva u regionu, a 58 u svetu, dok je SAD na prvom mestu, a slede Rusija i Kina. Radulović kaže da se u ranigiranju razmatra oko 50 parametara koji pokrivaju široku lepezu, ali da iz njegovog ugla ipak fale neke važne stavke.

- Parametri se ne bave samo brojem žive sile, aktivnih pripadnika, ...., ili tehnike, već u kriterijume ulazi i površina i prirodni resursi, gustina naseljenosti, broj stanovnika i dužina obale i granične linije - rekao je on i dodao da bi trebalo razmotiti i neke druge bitne stavke kao što su članstvo u vojnom savezu ili to da li je zemlja nuklearna sila ili ne.

Radulović podseća da je na pozicioniranje Srbije svakako uticao proces modernizacije i da se za referentnu tačku, kao polaznu osnovu uzima leto 2016. kada je Srbija iz Rusije dobila prva dva srednja transportna višenamenska helikopetera.

Vlade Radulović/Foto: Printskrin/Jutjub/TV Hepi
 

Podsetio je da su u Srbiju stigli i Mistrali, ali da ostaje prostor za unapređenje sa francuskom odbrambenom industrijom, rekao je on i dodao da će se uskoro "raspakovati" i priča oko rafala.

Kako kaže videće se da li će rafali biti okosnica našeg ratnog vazduhoplovstva do kraja ove decenije.

Dodao je da ostaje i segment nabavke naoružanja iz Ruske Federacije, i zapitao se šta će biti sa resursima ako ne budemo mogli da dođemo do delova zbog sukoba u Ukajini.

Na pitanje koliko su Miloš, mali Miloš, Lazar i Nora uticali na poziciju Vojske Srbije, kaže mnogo, a to potvrđuje da su za njih zainteresovane mnoge zemlje iz Azije i Afrike kao i SAD gde je Nora u jednoj od svojih varijanti bila u finalu izbora za samohodnu top haubicu.

Kaže da je važno i da se govori o drugoj strani medalje - o ljudima u oružanim snagama i Vojsci Srbije i da je važno da se odgovori na sve probleme koji objektivno postoje.

Na pitanje koji su to problemi, navodi da je jedan od njih popuna jedinica. Dodaje da bi na te stvari trebalo odgovoriti, a da je jedan od pokušaja i program "5.000" (specijalaca). Sa druge strane, kako kaže, postoje promotivni spotovi koji pokušavaju da motivišu mlade ljude da im se pridruže.

- Postoje stvari o kojima treba raspravljati. Sve armije imaju problem kako mlade ljude da motivišu, kako da ih zadrže. I najrazvijenije zemlje se sa tim suočavaju - rekao je Radulović.

Mnogo toga je, kada je reč o opremi, izgledu i zaštiti naših vojnika u skladu sa NATO standarima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike