Vuletić: Kurti želi da, ako može, zapali region i obesmisli Rezoluciju 1244

13.08.2023

22:43

0

Ono na šta Kurti računa je to da bi u sukob bio uključen i NATO - kaže on

Vuletić: Kurti želi da, ako može, zapali region i obesmisli Rezoluciju 1244
Vladimir Vuletić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Sociolog Vladimir Vuletić ocenio je večeras da kod premijera prviremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija postoji veliko nestrpljenje da, ako je moguće, zapali region, da se dezavuiše Rezolucija 1244, a to je, kako je rekao, moguće ako bi došlo do novog sukoba.

Kurti koristi svaku priliku i na svakom mestu da dođe do povećanja tenzija, da se isprovocira sukob, rekao je Vuletić za Tanjug. Na pitanje kako komentariše posetu Kurtija Tetovu, on je ocenio da u ovako turbulentnim vremenima posotji ozbiljna opasnost da se zapali mali požar koji lako može da obuhvati čitav region, upravo zato što neka pitanja nisu rešena.

- Ono na šta Kurti računa je to da bi u sukob bio uključen i NATO - to je stratgegija i potlika - rekao je sociolog i dodao da nema sumnje da bi NATO i većina zemalja zapada koje su priznale Kosovo bile te koje bi štitile bezbednost Kosova.

Tanjug/Dopisništvo KIM
 

Kako je naglasio, Kurti pokušava da u sve to, ako je moguće, uvuče region. Na pitanje da prokomentariše izjavu Kurtija da Severna Makedonija treba da bude bliža Kosovu, Albaniji i Bugarskoj, a što dalje od predsedika Aleksandra Vučića, kaže da lokalni lideri u ovim turbulentnim vremenima, kada ni UN nisu više ono što su bile, kada SB UN nema moć koju je nekada imao, nastoje da naprave po njihovom računu vrstu aranžmana koji bi im dugoročno odgovarao.

- Nije reč samo o Tetovu već su tu velikoalbanske aspiracije i mnogo šire i podrazumevaju ne samo delove Albanije i Kosova već i delove Grčke i Srbije - rekao je Vuletić i naglasio da u regionu postoji nekoliko nerešenih pitanja - albansko ali i srpsko nacionalno pitanje. Kurti, kaže Vuletić, nema saveznika trenutno u Albaniji.

- Rama je ipak evropski orjentisan, ali tim više Kurti računa da bi mogao da dobije podršku Albanaca i u Albaniji da se namente kao svealbanski lider", rekao je.

Vuletić na pitanje koliko su iskreni narativi Prištine o normalizaciji odnosa, kaže da ta normalizacija za njih znači priznanje Kosova.

Prema njegovim rečima, sve što se dešava pokušaj je da se izvrši pritisak na zapad, da izvrši pritisak na Beograd, jer ako se to ne desi albansko pitanje će se proširiti i na Severnu Makedoniju, koja je izuzetno ranjiva zemlja.

Vuletić je podsetio na dešavanja u Kumanovu, da je uprkos tome što postoji rešenje, gde su odnosi između Makedonaca i Albanaca stavljeni u politički korektne odnose, vrlo malo potrebno da se stabilnost naruši.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike