Bes u Severnoj Makedoniji zbog Kurtijevog velikoalbanskog divljanja! Krivično gonjenje organizatora skupova u Tetovu i Skoplju?

13.08.2023

18:42

0

"Pozivam nadležne organe da što pre završe propisane procedure" - istakao je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski

Bes u Severnoj Makedoniji zbog Kurtijevog velikoalbanskog divljanja! Krivično gonjenje organizatora skupova u Tetovu i Skoplju?
Aljbin Kurti - Copyright Profimedia

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski zatražio je danas krivično gonjenje organizatora javnih skupova u Tetovu i Čairu u Skoplju, kojim je prisustvovao premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti, zbog promovisanja velikodržavne šovinističke ideje.

- Isticanje provokativne nacionalističke ikonografije koja promoviše velikodržavne šovinističke ideje predstavlja rasplamsavanje etničke mržnje i netrpeljivosti, čime se nedvosmisleno napadaju osnovni principi i vrednosti Okvirnog sporazuma, kao i koncept Makedonije kao multietničke države. Organizatori javnih skupova u Tetovu i Čairu moraju biti zakonski sankcionisani zbog kršenja zakonskih odredbi u vezi sa upotrebom državne zastave i himne i zastava i simbola zajednica, potpunim ignorisanjem simbola države. U tom pravcu pozivam nadležne organe da što pre završe propisane procedure - istakao je Pendarovski u objavi na Fejsbuku.

 

 

 

Način realizacije ideje o preimenovanju ulice u opštini Čair je, smatra, u suprotnosti sa principom demokratske rasprave i poštovanja istorijskog nasleđa svih zajednica u državi.

- U tom smislu, očekujem od nadležnih inspekcijskih službi da provere da li je pri donošenju odluke ispoštovan princip dvostruke većine, što bi trebalo da obuhvati i glasove zajednica koje nisu većinske u toj opštini - poručio je Pendarovski.

Prilikom Kurtijeve posete Severnoj Makedoniji, na skupu u Tetovu videla se zastava sa mapom "velike Albanije", dok istovremeno ta poseta nije bila propaćena isticanjem zastave Severne Makedonije.

Tanjug/Strahinja Aćimović
Stevo Pendarovski

 

Zbog toga je u subotu uveče reagovao i kabinet premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, iz kojeg su poručili da je Kurtijeva poseta bila privatna, kao i da je isticanje zastava koje nisu nacionalne zastave protivno protokolima i zakonima za organizovanje događaja u prisustvu državnika stranih država.

Istovremeno, vrsta ikonografije koja se posmatra na manifestaciji u prisustvu visokog predstavnika strane države je neprikladna i nedozvoljena u državi članici UN i državi članici NATO-a, te s tim u vezi vas obaveštavamo da SVR Tetovo preduzima mere za identifikaciju počinilaca i potpuno rasvetljavanje slučaja - naveli su iz kabineta Kovačevskog, uz poruku da je za osudu činjenica da na manifestaciji organizovanoj na teritoriji Severne Makedonije nije otpevana makedonska himna i nije istaknuta makedonska nacionalna zastava.

Dodali su i da su kontaktirali ambasadora tzv. Kosova u Severnoj Makedoniji u vezi sa ikonografijom koja je korišćena.

Tanjug/Dopisništvo KIM
 

Takođe, reagovali su i zbog preimenovanja ulice, koja nosi ime herojske Druge makedonske brigade, u Ulicu Adema Demaćija, sa čim se, kako su istakli, ne slažu.

Gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski kazao je da događaji u Skoplju i Tetovu bacaju u vodu slogan "Jedno društvo za sve", ali poseban problem predstavlja isticanje obeležja takozvane velike Albanije, kao i izostanak državne himne. Ujedinjena makedonska dijaspora zatražila je od vlade da Kurtija proglasi personom non grata.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je Kurtijeva preporuka da se Skoplje približi samoproglašenom Kosovu, Albaniji i Bugarskoj, a udalji od Srbije bezobrazluk i višestruki nonsens.

- Kurti je, da podsetim, u Severnu Makedoniju otišao da bi podbunjivao najekstremnije političke strukture Albanaca u toj zemlji i da bi promovisao fašistički projekat takozvane velike Albanije - naveo je Petković i dodao:

- Šta je još potrebno da bi se Kurtijevi sponzori u međunarodnoj zajednici prizvali pameti i shvatili da tetoše čudovište, koje će, ako mu se ne stane na put, razbuktati novi talas sukoba i uništenja na zapadnom Balkanu.

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike