Incident na KiM: Kurtijeva policija silom sklonila Srbe koji su nezadovoljni zbog mesta na kom se zakopavaju svinje uginule od afričke kuge

03.08.2023

11:53

0

Za danas je zakazan sastanak meštana sa predstavnicima policije, lokalnih organa vlasti i inspekcije, kako bi se našlo rešenje ovog problema

Incident na KiM: Kurtijeva policija silom sklonila Srbe koji su nezadovoljni zbog mesta na kom se zakopavaju svinje uginule od afričke kuge
Ilustracija - Copyright Tanjug/Dopisnik KiM

U selu Grnčar u Opštini Klokot juče je došlo do incidenta između građana i pripadnika tzv. kosovske policije.

Meštani Grnčara, nezadovoljni time što je, kako tvrde, u neposrednoj blizini sela određena lokacija za zakopavanje svinja koje su uginule usled afričke kuge, blokirali su put, a službenici tzv. kosovske policije ih fizički sklanjali. I dok društvenim mrežama kruže snimci ovog događaja, iz policije poručuju da nemaju izveštaja o bilo kakvom incidentu, ali i potvrđuju da su pružali podršku u prevoženju uginulih životinja.

Prvi slučaj afričke kuge na Kosovu registrovan je prošlog meseca u opštini Klokot. Iz Agencije za hranu i veterinu potvrdili su tada da su izašli na teren radi dijagnostičkih istraživanja na farmi, uzimanja uzoraka i izolacije farme, ali i da su vršili eutanaziju životinja i osnovali krizni štab koji je odgovoran za upravljanje situacijom.

Mediji su u narednom periodu izveštavali o naknadnim eutanazijama, i sve većem broju zaraženih svinja.

Pozivajući se na svoje navode, RTV Puls je danas javio da je u međuvremenu pronađena lokacija za zakopavanje uginulih svinja, te da je počelo odnošenje životinjskih ostataka.

Više meštana sela Grnčar istaklo je da je upravo u ovom selu iskopana rupa s ciljem zakopavanjazaraženih svinja koje su uginule.

Jedan od njih, Dušan Marinković, kaže da meštani nisu bili upoznati sa tim sve do juče kada je, kako objašnjava, došao bager i počeo da kopa rupu na, tvrdi dalje, svega nekoliko stotina metara od kuća.

- Jutros su tamo došli sa kamionom i iskrcali jednu prikolicu sa uginulim svinjama - navodi Marinković.

Meštani su se potom okupili i blokirali put koji upravo vodi do iskopane rupe, revoltirani odabirom lokacije, a plašeći se potencijalne zaraze.

Naglašava da su tamo zatekli pripadnike Kosovske policije.

- Kada su se građani pobunili, policija im je tokom protesta rekla da je gradonačelnik pristao i bio upoznat sa lokacijom na kojoj će svinje biti zakopane - tvrdi Marinković.

Ističe da je deo građana u popodnevnim satima otišao do kancelarije gradonačelnika koji im je, kako tvrdi, kazao da mu je "prošlo radno vreme", ali i da "on ništa ne zna".

Marinković dodaje da su se građani potom okupili u većem broju kako bi ojačali blokadu puta, a usled nezvaničnih saznanja da će biti dopremljen novi kamion sa uginulim svinjama. Meštani veruju da se barem još četiri kamiona sa telima uginulim životinjama nalaze u neposrednoj blizini.

- Kada su građani poručili policiji da sve to šteti životnoj sredini, da će polje biti zagađeno, a pogotovu zbog toga što se u neposrednoj blizini nalaze dva izvora kisele vode u privatnom vlasništvu, oni su im poručili da oni o tome ne odlučuju već da je ‘potpisao neko drugi - kazao je Marinković koji je prisustvovao današnjem protestu.

Naglašava da je na početku protesta bilo svega nekoliko pripadnika tzv. kosovske policije i da je situacija bila mirna, te da je potom stiglo pojačanje.

- Oni su posle nekog vremena napali građane i sklanjali su ih sa puta kako bi se nastavilo sa aktivnostima - rekao je Marinković.

Građani su se u međuvremenu i razišli, ali je potom, uz pratnju policije, navodno prebačen još jedan tovar uginulih svinja u pravcu iskopane rupe.

U jednom trenutku došlo je do rasprave, nakon čega su meštani u znak protesta legli na asfalt, a službenici ih povlačili i sklanjali sa puta.

Portparol tzv. kosovske policije za region Gnjilana, Ismet Hašani, sa druge strane kaže da nije dobio nikakav izveštaj u vezi sa incidentima između građana i policije u ovom selu u opštini Klokot.

On je, međutim, potvrdio da je policija bila angažovana u pružanju podrške Agenciji za hranu i veterinu u vezi sa prevoženjem uginulih svinja koje su bile zaražene afričkom kugom.

- Nemam informacije da je došlo do problema i sukoba. Imam informacije da je policija pružala podršku i bila na licu mesta kada je Agencija za hranu i veternu zatražila od patrole da budu prisutni dok se ne pokopaju svinje - rekao je Hašani.

On nije imao saznanja da li će se i sutra nastaviti sa aktivnostima u vezi sa prevoženjem uginulih svinja, odnosno da li je od policije zatraženo da pruža podršku.

Tela će ipak biti zakopana dalje od sela?

Predsednik Privremenog organa opštine Vitina Božidar Dejanović izjavio je da lokalne institucije aktivno učestvuju u rešavanju situacije na terenu od momenta kada na teritoriji te opštine pojavila afrička kuga.

- U kontaktu smo s građanima, formiran je i Krizni štab koji popisuje štetu. Uz pomoć naše Kancelarije za Kosovo i Metohiju pomoći ćemo ljudima koji su pretrpeli štetu da je nadoknade, a tela uginulih zaraženih životinja će biti pokopana na lokaciji udaljenoj od sela, tako da nikome ne smetaju i nikoga ne ugrožavaju, poštujući propise - rekao je Dejanović.

Prema snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama, juče je među meštanima sela Grnčar došlo do uznemirenja jer su svinje zaražene afričkom kugom juče zakopane u ovom selu nedaleko od Vitine.

Za danas je zakazan sastanak meštana sa predstavnicima policije, lokalnih organa vlasti i inspekcije, kako bi se našlo rešenje ovog problema.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike