Za novosadske mališane već tri godine besplatan vrtić! Tokom Vučevićevog mandata upisan rekordan broj dece, plate vaspitačica duplirane

26.07.2023

09:07

0

Pre četiri godine doneta je važna odluku da vrtići u Novom Sadu postanu besplatni

Za novosadske mališane već tri godine besplatan vrtić! Tokom Vučevićevog mandata upisan rekordan broj dece, plate vaspitačica duplirane
Ministar Miloš Vučević - Copyright Instagram/milosvucevic_odbrana

Nakon bolnog i tragičnog Drugog svetskog rata, započinje dinamičan razvoj Novog Sada. Razvoj se ogledao na ekonomskom, obrazovnom i društvenom polju ali i na polju socijalne zaštite i brige prema najmlađim.

Činjenica da je Novi Sad postao industrijski centar nametnula je problem čuvanja dece čiji  su roditelji  radili u privredi i društvenim delatnostima. U prvih deset godina od oslobođena, otvoreno je desetak  obdaništa, sredinom šezdesetih taj broj se popeo na trideset i dva objekta. Pred školsku 1981/82 godinu,  radom Predškolske ustanove, „Radosno detinjstvo“ bilo je obuhvaćeno 10.600 dece.

Miloš Vučević činio sve kako bi se dugovi sanirali

Od vremena kraja sedamdesetih godina ekonomija Jugoslavije je upala u veliku  krizu što se svakako prevashodno ogledalo u padu životnog standarda građana i smanjenju iznosa budžetskih izdvajanja za predškolsko obrazovanje. Zatim su usledili ratovi, sankcije, pljačkaška privatizacija i velika svetska ekonomska kriza 2008. godine.

U momentu kada je Srpska naredna stranka preuzela vlast u Novom Sadu, dug PU „Radosno detinjstvo“ u septembru 2012. godine iznosio je preko milijardu dinara. Brojne tužbe zaposlenih, dugovanja prema dobavljačima, brojna nerešena pitanje zbog neuspele izgradnje Centralne kuhinje kao i brojne druge afere narušile su ugled i postavile pitanje opstanka ove ustanove. Pisac ovih redova bio je svedok brojnih skupštinskih rasprava ali direktnih akcija u kojima je Miloš Vučević, kao Gradonačelnik Novog Sada,  činio sve kako bi se dugovi sanirali, poboljšao materijalni položaj zaposlenih i naravno poboljšali uslovi u kojima naši najmlađi sugrađani provode vreme. U tim momentima delovao je kao pravi sin Novog Sada,  znajući važnost ovog sistema obrazovanje za budućnost Srpske Atine.

Završena izgradnja Centralne kuhinje

Kada je Vučević napustio dužnost Gradonačelnika u Predškolsku ustanovu radosno detinjstvo bilo  je upisao 17300 dece što je predstavljao do tada zabeležen rekordan broj. Broj upisane dece 2012. godine iznosio je 15700 dece. Poređenjem ova dva podatka dobijamo jasan dokaz uspešnog ekonomskog napretka i uspeha pronatalitetne politike Grada Novog Sada. Tokom Vučevićevog mandata izgrađeno je čak pet novih vrtića, a u 11 objekta je urađeno proširenje kapaciteta i poboljšanje uslova rada. Između ostalog, podsećanja radi, završena je izgradnja  Centralne kuhinje i objekata u Radničkoj ulici 20,  Veterniku, Orahovoj ulici i Sajlovu  što je omogućilo upis novih 1231 mališana.

Plate vaspitačica 2012. godine bile 35.000 dinara

Kada je Vučević preuzeo dužnost Gradonačelnika 2012. godine  vaspitačice  u Radosnom detinjstvu su imale platu oko 35.000 dinara , a kada je postao ministar odbrane taj iznos je bio gotovo bio dupliran. Vučević je u javnim nastupima uvek napominjao da je puno učinjeno na poboljšanju položaja zaposlenih ali da tu mora još vide da se uradi.

Godine 2019. doneta važna odluka - vrtići u Novom Sadu besplatni

Sada već davne 2015. godine doneta je odluku o davanju  subvencija za boravak dece u privatnim vrtićima, a 2019. godine doneta je važna odluku da vrtići u Novom Sadu postanu besplatni. Sve su ovo bile dalekosežne i strateške mere koje su omogućile da Novi Sad bude jedan od retkih gradova u regionu koji se uspešno bori sa negativnim demografskim priraštajem.

Ako prihvatimo misao da budućnost počiva na mladima, u političkom zaveštanju bivšeg gradonačelnika Vučevića, jasno vidimo rešenost da se gradska politika razvoja bazira upravo na ovo misli.  Ulaganjem u obrazovanje stvoren je obrazac koji će u budućim decenijama omogućiti ravnomeran i održivi ekonomski razvoj Novog Sada.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike