Ministar Selaković položio venac na spomenik Sibinjanin Janku

21.07.2023

16:43

0

Selaković je istakao da je današnji dan posvećen sećanju na veliku bitku kao jednu od najvećih i najburnijih u istoriji Beograda

Ministar Selaković položio venac na spomenik Sibinjanin Janku
Copyright FOTO TANJUG/ Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković položio je venac na spomenik Sibinjanin Janku povodom obeležavanja 567. godišnjice od opsade Beograda od osmanlijske vojske i velike pobede branilaca predvođenih Sibinjanin Jankom, saopštilo je Ministarstvo za rad.

Istakavši da je današnji dan posvećen sećanju na veliku Beogradsku bitku kao jednu od najvećih i najburnijih u istoriji Beograda, Selaković je podsetio da Srbi i Mađari dvanaest vekova dele jedan životni prostor, i da se u tih dvanaest vekova, periodi prijateljstva, savezništva i zajedničke borbe i saradnje, mere sa više od deset vekova.

FOTO TANJUG/ Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
 

 

"U poslednjim godinama, svedoci smo jednog ozbiljnog istorijskog ozdravljenja naših odnosa. Upravo zato što smo imali taj blagoslov i tu sreću, da se na čelu dve države nađu ljudi koji su u stanju da strateški posmatraju put u budućnost, da se ugledaju na svetle primere prošlosti, i da se trude da se oni primeri naše prošlosti koji nisu svetli, nikada više ne ponove. To je upravo istorijska misija koju su započeli i koju ispunjavaju predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban", naglasio je Selaković.

Govoreći o velikom prijateljstvu dva naroda, Selaković je rekao da je spomenik Sibinjanin Janku jedan od plodova nove, moderne srpske i mađarske saradnje i dodao da je zadatak svih da se mlade generacije uče o značaju istorijskih događaja.

Ministar Selaković rekao je da iz tih istorijskih događaja savremena Evropa može da izvuče pouke i shvati da, kada je i Beograd deo ujedinjene Evrope, onda je Evropa mnogo bezbednija i mnogo sigurnija.

"To danas shvata nama prijateljska Mađarska, to danas shvataju naša braća i sestre Mađari, i to danas sprovodimo zahvaljujući predsedniku Vučiću i premijeru Orbanu", zaključio je ministar.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike