Petković: Okončanjem političkog progona nad Todosijevićem pobedila pravda

12.07.2023

14:27

0

Autor: I.K.

"Kao što smo se borili za Ivana Todosijevića i njegovu porodicu, borićemo se za svakog Srbina koji je danas na meti Prištine", rekao je Petković

Petković: Okončanjem političkog progona nad Todosijevićem pobedila pravda
Petar Petković - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da je formalnim sudskim okončanjem političkog progona predsednika Privremenog organa opštine Zvečan Ivana Todosijevića pravda pobedila i da će "jedan od najuglednijih i najčasnijih" Srba sa severa KiM i njegova porodica konačno moći da odahnu nakon izloženosti torturi privremenih organa samouprave u Prištini.   

On je kazao da je kontinuiranom političkom i diplomatskom akcijom svim relevantnim inostranim sagovornicima bilo stavljeno do znanja da Srbija i srpski narod ne nameravaju ni po koju cenu da pristanu na to da se u savremenom svetu, u srcu Evrope, nekome uskraćuje pravo na mišljenje i reč, navodi se u saopštenju Kancelarije. 

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučno je od samoga početka bio uz Ivana Todosijevića, kako zbog njegovih ličnih kvaliteta, tako i zbog činjenice da bi presuda kojom bi bio kažnjen zbog iznošenja stava o Račku bila presedan, na osnovu kojeg bi svaki Srbin iz naše južne pokrajine mogao da bude poslat u zatvor zbog izgovorene reči koja je drugačija od prištinskih propagandnih narativa", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima posebno je predsednik Vučić u svakoj prilici insistirao na tome da nasilje nad Ivanom Todosijevićem ne sme da padne u zaborav pred naletom nekih drugih teških i ozbiljnih izazova za srpski narod na Kosovu i Metohiji. 

"Kao što smo se borili za Ivana Todosijevića i njegovu porodicu, borićemo se za svakog Srbina koji je danas na meti Prištine, i nećemo prestati da se borimo dok god je ijedan Srbin ili Srpkinja na Kosovu i Metohiji žrtva političkog progona", rekao je Petković.

On je podsetio da se Todosijević, zbog javno izrečenog stava o događajima u Račku suočio sa organizovanim progonom u vidu politički instruiranog sudskog maratona, zbog čega je trpeo lično i on sam kao i čitava njegova porodica. 

Kancelarija za KiM
Ivan Todosijević

 

"Jedini kojima se na Kosovu i Metohiji danas na teret može staviti 'podstrekivanje na mržnju, razdor i netrpeljivost' jesu Aljbin Kurti i njegovi politički istomišljenici ekstremisti", zaključio je Petković.

Predsednik privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević, oslobođen je danas svih optužbi odlukom Vrhovnog suda u Prištini. On se teretio zbog "podstrekivanja mržnje, razdora i netrpeljivosti", nakon što je tokom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja izjavio da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombardovanje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike