Evropska komisija poziva Prištinu da odmah ukine sva ograničenja na promet srpske robe

11.07.2023

15:06

0

Stanovništvo na KiM zavisi od osnovnih prehrambenih proizvoda koji se dostavljaju iz centralne Srbije

Evropska komisija poziva Prištinu da odmah ukine sva ograničenja na promet srpske robe
Copyright Kosovo online

Evropska komisija je danas, nakon što je ministar trgovine Tomislav Momirović uputio pismo evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju, u odgovoru pozvala tzv. Kosovo da odmah ukine sva ograničenja na promet srpske robe, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

"U istom pismu gospodin Varhelji je zahvalio na naporima koje Vlada Srbije ulaže u pravcu implementacije zajedničkog regionalnog tržišta i zahvalio na posvećenom radu na realizaciji strateških ciljeva na putu Srbije ka EU", navedeno je u saopštenju.

Ministar Momirović pisao je Varheljiju i Evropskoj komisiji nakon odluke Prištine o potpunoj zabrani uvoza proizvoda srpskog porekla polovinom juna.

Momirović je tada u pismu naveo da odluka prištinskih vlasti predstavlja otvoreno kršenje sporazuma CEFTA 2006. i principa slobodne trgovine, i dodao da takva odluka namerno izaziva neizbežnu humanitarnu krizu zbog činjenice da srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji zavisi od osnovnih prehrambenih proizvoda koji se dostavljaju iz centralne Srbije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike