Objavljen dokument posle prvog dana samita u Vilnjusu: "Jačanje odnosa NATO - Srbija bilo bi od koristi Alijansi, Srbiji i celom regionu"

11.07.2023

18:56

0

KFOR će nastaviti da osigurava bezbedno okruženje i slobodu kretanja na Kosmetu u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 - navodi se u kominikeu

Objavljen dokument posle prvog dana samita u Vilnjusu: "Jačanje odnosa NATO - Srbija bilo bi od koristi Alijansi, Srbiji i celom regionu"
Copyright Profimedia

Jačanje odnosa NATO - Srbija bilo bi od koristi i Alijansi, i Srbiji, i celom regionu, navedeno je u kominikeu koji je danas objavljen posle prvog dana samita NATO u Vilnjusu.

U tačkama koje se tiču Srbije, navode i da pozivaju Beograd i Prištinu na hitnu deeslakaciju, povratak dijalogu i primenu sporazuma iz Brisela i Ohrida.

- Očekujemo od Srbije da se na konstruktivan način angažuje sa NATO i svojim susedima, uključujući i svoje javne komunikacije o obostranim koristima saradnje NATO-a i Srbije - piše u tački 77, koja bi trebalo da bude deo završnog dokumenta koji će lideri Alijanse usvojiti tokom sutrašnjeg, završnog dana samita u Vilnjusu.

Kako su naveli, podržavaju dijalog uz podršku EU i druge napore usmerene na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i pozivaju strane da iskoriste trenutak i angažuju se u dobroj veri ka postizanju trajnog političkog rešenja.

- Pozivamo obe strane da odmah dođe do deeskalacije, da se vrate dijalogu i konstruktivno se angažuju u primeni sporazuma o putu normalizacije između Beograda i Prištine koji je nedavno postignut u Briselu i Ohridu - stoji u dokumentu.

U tački 78 poručuju da ostaju posvećeni kontinuiranom angažovanju NATO-a na Kosovu, preko misije KFOR-a koju predvodi NATO.

- KFOR će nastaviti da osigurava bezbedno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 - navodi se u kominikeu.

Kako piše, nedavne eskalacione akcije su neprihvatljive i osuđuju nasilje na severu Kosova, kao i, kako su naveli, ničim neizazvane napade u kojima su NATO vojnici zadobili ozbiljne povrede.

- Povećali smo prisustvo trupa KFOR-a da odgovorimo na napetosti koje se ponavljaju. Sve promene brojnosti snaga KFOR-a će ostati zasnovane na uslovima, a ne kalendarski - piše u dokumentu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike