Kurti falsifikuje istoriju, prisvaja pravoslavne freske: Neverovatno bahat potez u Vatikanu na sastanku sa papom (FOTO)

28.06.2023

17:54

0

Freska Svete carice Jelene nalazi se u manastiru Lesnovo u Severnoj Makedoniji, zadužbini srpskog vlastelina

Kurti falsifikuje istoriju, prisvaja pravoslavne freske: Neverovatno bahat potez u Vatikanu na sastanku sa papom (FOTO)
Copyright Profimedia/Photograph by Vatican Media / Catholic Press

Preijer samoproglašene države Kosovo, Aljbin Kurti, sastao se sa papom Franjom u Vatikanu prošle nedelje, a uz saopštenje o ovoj poseti Kurti je na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj se vidi kako papi pokazuje reprodukciju freske na kojoj se nalazi Sveta carica Jelena, majka Konstantina Velikog.

Pretpostavlja se da je reč o publikaciji koju je papi doneo na poklon.

Međutim, istoričarka umetnosti Jasmina S. Ćirić kaže da je po svoj prilici u pitanju publikacija koja je upriličena za taj susret i da je vrlo verovatno koncipirana tako "da promoviše takozvano kosovsko nasleđe".

- Po stavovima iznetim u novijoj albanskoj istoriografiji koja se neretko temelji na nepouzdanim tumačenjima, na ovoj fresci navodno je predstavljena Vojislava Tribalda Kastriot, majka Đurđa Kastriota Skenderbega, zbog čega ova fotografija nije nimalo slučajno odabrana, jer Albanci upotrebom Skenderbega grade vlastiti identitet na osnovu onoga što nije - rekla je Jasmina, koja je i docent na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.

Profimedia/Photograph by Vatican Media / Catholic Press
 

Ukazuje da se o sastanku Kurtija i pape jedino može govoriti kao o susretu koji upriličen po svim prilikama posredstvom izvesnih privatnih kanala, jer audijencija nije bila zvanično uvršćena u listu papskih prijema tog dana.

- Na jednoj fotografiji koja se pojavila na zvaničnom Tviter profilu Aljbina Kurtija, kao i u većini medija koji su preneli tu vest, vidimo trenutak kada Kurti pokazuje Papi Franji knjigu (za sada nepoznatog naslova) u kojoj se na desnoj strani nalazi reprodukcija freske. Svakom poznavaocu slikarstva srpske vlastele u srednjem veku, a naročito poznavaocu programa zidnog slikarstva manastira Lesnovo, jasno je da je reč o poprilično neprofesionalno i nerealno reprodukovanoj fresci na kojoj je prikazana Sveta Carica Jelena, dakle majka Konstantina Velikog. Freska se nalazi na severnoj strani zapadnog zida naosa crkve posvećene Svetom Arhangelu Mihailu i Svetom Gavrilu Lesnovskom u manastiru Lesnovo, između Kratova i Zletova u Republici Severnoj Makedoniji - kaže za "Kosovo onlajn".

Profimedia/Photograph by Vatican Media / Catholic Press
 

Freska Svete carice Jelene nalazi se u manastiru Lesnovo u Severnoj Makedoniji, zadužbini srpskog vlastelina.

Crkva je izgrađena 1341. godine i zadužbina je srpskog vlastelina sa titulama velikog vojvode, sevastrokratora, potom i despota Jovana Olivera koji je vladao teritorijom između Ovčeg polja i uz levu obalu Vardara.

- Budući da je freska na kojoj je Sveta Carica Jelena naslikana, uobičajeno, pored Svetog cara Konstantina, predstavlja pandan Svetom Savi Srpskom i Simeonu Nemanji, čime je podvučena analogija između prvog hrišćanskog vladara i prvih nosilaca duhovne i svetovne vlasti. Sličan pandan postoji, na primer, u crkvi Svetog Đorđa u Starom Nagoričinu gde su car Konstantin i carica Jelena pored kralja Milutina i kraljice Simonide - kaže Ćirić.

Kurtijeva manipulacija

Aljbin Kurti se poslužio svojevrsnom manipulacijom, smatra istoričarka i dodaje da je u pitanju prezentacija "meke moći" upotrebom kulturnih artefakata koji ne odgovaraju u potpunosti geografskom prostoru, ali odgovaraju za "brendiranje" tzv. Kosova.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike