Stoltenberg pozvao na deeskalaciju i dijalog na KiM: To je jedini put napred

28.06.2023

16:18

0

"Pozivamo obe strane da se uzdrže od svega što može dodatno da eskalira tenzije i da se odmah vrate dijalogu, uz posredovanje Evropske unije, što je jedini put napred", poručio je Stoltenberg

Stoltenberg pozvao na deeskalaciju i dijalog na KiM: To je jedini put napred
Copyright AP Photo/Burhan Ozbilici

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ukazao  je danas na značaj misije Kfora na Kosovu i Metohiji i pozvao Beograd i Prištinu da se uzdrže od akcija koje bi mogle da dovedu do dodatne eskalacije.

"Pozivamo obe strane da se uzdrže od svega što može dodatno da eskalira tenzije i da se odmah vrate dijalogu, uz posredovanje Evropske unije, što je jedini put napred", poručio je Stoltenberg tokom razgovora sa estonskom premijerkom Kajom Kalas, navodi se u saopštenju Alijanse.

On je dodao da Kfor nastavlja da nepristrasno ispunjava svoj mandat utemljen na Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija.

Govoreći i pobuni ruske paravojne grupe "Vagner", Stoltenberg ju je nazvao "unutrašnjim pitanjem" za Rusiju, ali je istakao da je ona još jednom pokazala da je "ilegalni rat predsednika Putina u Ukrajini velika strateška greška".

On je, istovremeno, upozorio da ne treba potcenjivati Rusiju, rekavši da NATO mora da nastavi da podržava Ukrajinu i da joj pruži jaku odbranu.

Tokom razgovora sa estonskom premijerkom, generalni sekretar NATO-a je rekao da je Alijansa od 2014. godine značajno pojačala svoje prisustvo na prostoru od Crnog do Baltičkog mora.

Stoltenberg je dodao da su se saveznici dogovorili o novom rotacionom modelu za vazdušnu i protivraketnu odbranu.

"Na Samitu ćemo preduzeti sledeće korake, uz nove regionalne planove i poboljšane programe vežbi, uz podršku više od 300.000 vojnika u visokoj pripravnosti", poručio je Stoltenberg.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike