Grenel iz Kosovske Mitrovice "prozvao" međunarodnu zajednicu: "Moraju da saslušaju Srbe, neophodno je da bi se postigao napredak"

22.06.2023

18:36

0

Grenel se, u obraćanju novinarima, zahvalio što je 20 predstavnika Srba izdvojilo vreme da mu prenesu probleme i sa čim se suočavaju

Grenel iz Kosovske Mitrovice "prozvao" međunarodnu zajednicu: "Moraju da saslušaju Srbe, neophodno je da bi se postigao napredak"
Copyright Tanjug/str

Bivši specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel ocenio je danas, nakon razgovora sa predstavnicima Srba sa Kosova, da je za deeskalaciju situacije na severu potrebno da međunarodna zajednica posluša Srbe i da je neophodno američko liderstvo u rešavanju situacije.

Grenel se, u obraćanju novinarima, zahvalio što je 20 predstavnika Srba izdvojilo vreme da mu prenesu probleme i sa čim se suočavaju.

- Frustriran sam što nema međunarodne zajednice ovde. Zašto međunarodna zajednica nije došla da posluša ove ljude? Zašto nisu ovde da vide šta su stvarni problemi? Treba da poslušate ove ljude. Čuo sam veliku zabrinutost - kazao je on, prenosi Kosovo onlajn.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs
RIčard Grenel

Izrazio je uverenje da će međunarodna zajednica doći i poslušati Srbe, jer je to neophodno da bi se postigao napredak.

- Za nekog ko više nije u američkoj vladi, koji prati situaciju sa strane, frustrirajuće je da vidi kako se situacija u protekle tri godine značajno pogoršala. Bili smo krenuli dobrim putem, fokusirajući se na ekonomsku normalizaciju. Verujem da ljudi na Kosovu, Srbi i Albanci, žele mir, dobra radna mesta, da im deca mogu ostati i raditi, i da imaju dobar život. Nije mnogo što traže - naglasio je on.

Tanjug/str
 

 

Grenel je istakao da se mora obustaviti politika manevrisanja i koncentrisati se na ekonomski napredak, u kojem vidi rešenje.

- Molim EU da se koncentriše na ekonomska pitanja. I američku vladu pozivam da dođe ovde i posluša ljude. Ništa ne može da zameni američko vodstvo, koje nam je sada potrebno. Vidim jasan put za napredak, za deeskalaciju, a na njemu je potrebno par hrabrih koraka - objasnio je on.

Kazao je da su mu sagovornici u Severnoj Mitrovici ukazali na sve jednostrane akcije Aljbina Kurtija.

- Međunarodna zajednica tek se pre nekoliko dana fokusirala na pozivanje na zaustavljanje jednostranih akcija. Američka vlada je pre nedelju dana nacrtala 'crvenu liniju' i rekla šta mora da uradi. Takvo liderstvo nam treba - podvukao je on.

Susretu sa Grenelom prisustvovalo je najviše rukovodstvo Srpske liste, među kojima su predsednik Goran Rakić i potpredsednik Igor Simić, bivši gradonačelnik Opštine Zvečan Dragiša Milović, kao i direktori zdravstvenih i obrazovnih institucija sa Kosova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike