Žiofre: Danonoćno radimo na iznalaženju rešenja za sever Kosova, ZSO mora da bude implementirana

22.12.2022

12:00

0

Ambasador je naglasio da želi da bude jasan da svi dogovori postignuti u dijalogu moraju biti brzo implementirani, uključujući i ZSO

Žiofre: Danonoćno radimo na iznalaženju rešenja za sever Kosova, ZSO mora da bude implementirana
Emanuel Žiofre - Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine

Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuel Žiofre izjavio je danas da se danonoćno radi na iznalaženju rešenja za situaciju na severu Kosova - da se barikade mirno uklone, a predstavnici Srba vrate u institucije, kao i na tome da se u dijalogu preuzete obaveze poštuju, prenosi RTV.

"Radimo danonoćno da nađemo rešenje za terenutnu krizu i uslove za mirno uklanjanje barikada, da se Srbi vrate u institucije, gde imaju važnu ulogu. Moramo da se vratimo agendi dijaloga jer je to jedini način da se nađe rešenje i odgovori na probleme građana'", rekao je Žiofre.

Ambasador je naglasio da želi da bude jasan da svi dogovori postignuti u dijalogu moraju biti brzo implementirani, uključujući i ZSO.

"Sve obaveze preuzete u dijalogu moraju da se ispune, EU će nastaviti da radi u tom pravcu", rekao je ambasador Žiofe novinarima u EU Info centru gde su Centar za evropske politike i Delegacija EU u Srbiji organizovale skup "Od Češke do Švedske: Ka strateški jednoobraznoj Evropi".

Tim povodom rekao je da Švedska preuzimajućui šestomesečno predsedavanje EU od 1. janura što unosi novu energiju u proces.

Žiofre je rekao da je mnogo pirilika i izazova pred zemljama Zapadnog Balkana i podsetio na korake koje su Severna Makedonija, Albanija i BiH napravile na tom putu, kao i na viznu liberalizaciju važnu za građane Kosova.

"Vreme je da se iskoriste prilke koje nudi EU bez obzira na izazove, rat, energetsku krizu, stanje ekonomije ", rekao je Žiofre pred početak skupa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike