Delegacija EU u Srbiji odlaže događaje planirane za obeležavanje Dana Evrope

07.05.2023

19:21

0

U svetlu tragedija koje su se poslednjih dana dogodile u Srbiji i koje su odnele živote previše nevinih ljudi, dece, školskog osoblja nije vreme za slavlje, već za žaljenje i tugu, rekao je Emanuel Žiofre

Delegacija EU u Srbiji odlaže događaje planirane za obeležavanje Dana Evrope
Emanuel Žiofre - Copyright TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Delegacija EU sledeće nedelje odlaže sve događaje i kampanje za Dan Evrope u Srbiji, jer ovo vreme nije za slavlje, već za žaljenje i tugu, rekao je ambasador EU Emanuel Žiofre.

- Svakog 9. maja, Evropa slavi Dan Evrope, obeležavajući godišnjicu Šumanove deklaracije donete 9. maja 1950. Ova deklaracija se smatra momentom osnivanja Evropske unije, kada je napravljena vizija Evrope mira i solidarnosti, izgrađena na saradnji, demokratiji i poštovanju ljudska prava. Evropska unija i njene vrednosti, kao i saradnja Srbije i Evropske unije do njenog punopravnog članstva jesu nešto što bi trebalo negovati i slaviti -  rekao je Žiofre.

Ali, kako je naveo, u svetlu tragedija koje su se poslednjih dana dogodile u Srbiji i koje su odnele živote previše nevinih ljudi, dece, školskog osoblja nije vreme za slavlje, već za žaljenje i tugu.

- U ovim teškim vremenima, naša srca i misli usmerene su ka žrtvama koje su izgubile živote u tragičnim događajima i njihovim porodicama i prijateljima. Biće drugih prilika da zajedno slavimo budućnost i mogućnosti koje imamo - rekao je Žiofre.

TANJUG/ Sava Radovanović
 

Delegacija EU u Srbiji je saopštila da se odlaže otvaranje Festivala evropskog filma u Čačku predviđeno za 8. maj, tradicionalna proslava Dana Evrope 9. maja, događaji i koncert organizovani u okviru festivala „Ritam Evrope” 8. maja u organizaciji Studentskog kulturnog centra, Dan Evrope u Naučno-tehnološkom parku Novi Sad 9. maja. Takođe, odlaže se u Nišu prijem povodom Dana Evrope i izložba koji su planirani za 10. maj.

U Beogradu je za 12. maj bila je planirana „Velika EU žurka“ uz učešće Alphaville (Nemačka), Nipplepeople (Hrvatska), Stereobanana, Đ Luton, Lea Dobričić, Dejan Milićević, Đ Cosmic G (Srbija). Ovo bi bio prvi koncert Alfavila ikada u Srbiji - benda koji je u svetu poznat po hitovima "Forever Young" i "Big in Japan".

Delegacija EU je takođe odlučila da odloži početak kampanje “EU je uz tebe”, koja bi obuhvatala TV spotove, društvene mreže i bilborde, promovišući mogućnosti koje EU nudi građanima, organizacijama i preduzećima u Srbiji.

Umesto toga, na bilbordima koji su već iznajmljeni biće prikazane poruke jedinstva i solidarnosti sa Srbijom u ovim teškim vremenima. Umesto svih ovih događaja, 9. maja od 11 časova, ambasador Evropske unije i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, zajedno sa ambasadama zemalja članica EU u Srbiji, otkriće cvetnu instalaciju na Kalemagdanskoj tvrđavi. Ova instalacija prikazaće Evropsku uniju i Srbiju zajedno u odavanju počasti i biće izraz solidarnosti prema porodicama i prijateljima žrtava, navedeno je u saopštenju EU Info mreže.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike