Vučić: Ovo je istorijski korak za Mađarsku i Srbiju! Potpisani sporazumi posle sednice Strateškog saveta

20.06.2023

12:57

0

Na Paliću je održana sednica Strateškog saveta za saradnju dve zemlje, nakon koje je upriličena ceremonije potpisivanja bilateralnih ugovora

Vučić: Ovo je istorijski korak za Mađarsku i Srbiju! Potpisani sporazumi posle sednice Strateškog saveta
Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Na Paliću je danas potpisano 12 sporazuma između Srbije i Mađarske, nakon sednice Strateškog saveta Srbije i Mađarske, kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Mađarske Katalin Novak, premijerka Ana Brnabić i njen mađarski kolega Viktor Orban, kao i članovi vlada dve zemlje.

Sporazum o saradnji između Nacionalne generalne direkcije za strance Mađarske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (azil i migracije) koji potpisuju prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Petar Sijarto.

Potpisani su sporazumi za saradnju u oblasti carina, razmenu informacija, u oblasti razvoja putne infrastruture, oblasti odbrane i unutrašnjih poslova.

Potpisani su i sporazumi o izgradnji naftovoda kojim će se povezati rafinerija u Novom Sadu sa Mađarskom kao i sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća između Srbijagasa i mađarskog preduzeća za elektroprivredu MVM.

Potpisani su sporazumi iz sfere migracija, sporazum o izgradnji gasovoda Srbija-Mađarska, dogovor o zaštiti tajnih podataka, plan rada o stručnoj pomoći za pristupanje Srbije Evropskoj uniji...

12 bilateralnih dokumenata

Predstavnici Srbije i Mađarske su na Paliću potpisali ukupno 12 bilateralnih dokumenata:

Zajednička politička izjava o osnivanju Strateškog saveta za saradnju između Republike Srbije i Mađarske 
Sporazum o saradnji između Nacionalne geenralne direkcije za strance Mađarske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije(azil i migracije) 
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o izmenama i dopunama Sporazuma o kontroli graničnog saobraćaja u drumskom, železničkom i vodenom saobraćaju 
Protokol o kolokaciji u Ambasadi Republike Srbije u Kinšasi između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva spoljne trgovine Mađarske 
Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska - Republika Srbija 
Sporazum između Srbije i Mađarske o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka 
Godišnji plan rada za 2022-2023. godinu na osnovu memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o stručnoj pomoći za pregovore o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji 
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o unapređenoj strateškoj saradnji u oblasti odbrane 
Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i MInistarstva poljoprivrede Mađarske o modernizaciji i digitalizaciji u oblasti poljoprivrede 
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o saradnji u oblasti razvoja unapređenja putne infrastrukture 
Izjava o anmeri o elektronskoj razmeni podataka između Uprave carina Ministarstva finansija Republike srbije i Nacionalne poreske i carinske uprave Mašarske 
Ugovor o osnivanju “Serbhungas” društva sa ograničenom odgovornošću Novi Sad 

Predsednik Srbije rekao je da je ovo "istorijski trenutak za Srbiju i Mađarsku" i da nije on tvorac te misli, već Viktor Orban.

- Naši odnosi danas su na istorijskom maksimumu. Politički odnosi, odnosi između ljudi, naši ekonomnski odnosi su na maksimalnoj razini. Gotovo pet puta više nego što je bila pre samo 10 godina. Mađarska je peti trgovinski partner, a pre 10 godina bila je na 11. i 12. mestu. Mnogo više od svega ovoga, danas ste videli da potpisujemo prve sporazume između odbrane i bezbednosti. Mađarska je član NATO, Mađarska je članica EU, a mi nismo još - rekao je Vučić.

Kako je Vučić naveo, sa članovima mađarske delegacije, razgovarao je kako da se urade najbolje stvari za naše narode.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

- U oblasti energetike, uz svu zahvalnost koju dugujemo mađarskim prijateljima koji su pomogli da prezimimo, imamo ukupno 560 miliona kubnih metara uskladištenih u Srbiji i Mađarskoj. Mi u ovom trenutku nemamo problem zahvaljujući našim mađarskim prijateljima - dodao je Vučić.

Kako kaže predsednik, i nafte ima dovoljno.

- Danas smo razgovarali o važnim projektima. Mi smo rešili da napravimo nešto veliko i prelepo, da ne bismo imali probleme čekanja na Horgošu. Bački breg nam raste, posebno kada kod Mohača Mađari budu izgradili most. Danas je izgrađen veliki put poverenja, i to je tek početak. I jedni i drugi moramo da razmišljamo o novcu, da zajedno realizujemo izvanredne rezultate - rekao je Vučić.

Danas je, kako je Vučić naveo oformljeno 10 radnih grupa.

Tanjug printscreen
 

- Ono što je važno je istinsko poverenje u nas. Kada god je neka rasprava u Evropi, bio je pre neki dan NAK, PES... I šta god da se dešava, znam da će Mađari da budu uz nas i pokažu poštovanje prema srpskim prijateljima. Oni treba da znaju da ćemo biti dobri, iskreni i pouzdani prijatelji u situacijama kada nije lako - rekao je predsednik Srbije.

Vučić se potom zahvalio Ištvanu Pastoru, koji se trudio da prijateljstvo Mađarke i Srbije bude onakvo kakvo jeste.

O situaciji na KiM

Predsednik Vučić je istakao da je zvaničnike upoznao sa teškom situacijom na KiM, gde su govorili o svemu.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

- Sinoć sam dugo razgovarao sa Viktorom, danas i sa predsednicom Novak, i pričali smo kako da zaštitimo naše zemlje i kako da uradimo najbolje stvari za naše narode. To je ogroman strateški iskorak. I sa Dodikom smo pričali... U svakom slučaju, hvala mađarskim prijateljima. Mnogo dobrih stvari će iz ovih sporazuma izaći - kaže Vučić.

Predsednik se zahvalio zvaničnicima iz Mađarske na podršcii evropskom putu i našem nastojanju da čuvamo nezavisnost.

- Mi nismo deo evropskog kluba, nismo ni u NATO, ali smo se trudili da pokažemo da jedna tako mala zemlja, kao što je Srbija, nije mala po snazi, ponosu i zato im hvala na tome što su imali razumevanja za takvu politiku - rekao je predsednik i zahvalio se prisutnima na poseti.

Obraćanje predsednice Katalin Novak

Predsednica Katalin Novak kaže da je odrasla u Segedinu i da joj je drago što može da bude među prijateljima u prijateljskoj zemlji.

Tanjug printscreen
 

- Posebno mi je drago što smo radili na tome da naši odnosi budu još sadržajniji. Sa prijateljima se zajedno smejemo i plačemo, i to je tako u odnosu na Mađare i Srbe. Imamo mnogo uspeha iza sebe, i posebno se zahvaljujem za to - kaže ona.

Novak ističe da su Mađari plakali sa Srbima zbog ubistava u školi Vladislav Ribnikar i selima oko Mladenovca i rekla je da je u ime svih Mađara izrazila saučešće.

- Bilo je teško preživljavati sve. Takođe je teško zamisliti sve što se događa na Kosovu. A saosećamo sa Srbima i zbog poplava koje su se desile. Ali, pošto smo prijatelji, tu smo da pomognemo bilo u dobra, bilo u zla vremena. Pružićemo vam pomoć kada god to bude bilo potrebno - rekla je predsednica Mađarske.

Rekla je i da je ovo zlatno doba odnosa Srbije i Mađarske, i da naše zemlje razmišljaju dugoročno.

Tanjug printscreen
 

- Želimo da nastavimo mađarsko-srpsku saradnju. Radi se o dva naroda koja su suverena, i koji poštuju jedni druge. Postoji volja i konkretni planovi da u budućnosti imamo konkretne rezultate - kazala je ona.

Predsednica Novak kaže i da je razgovarano o ratu u Ukrajini i o šansama za mir.

- Naša pažnja usmerena prema Ukrajini ne sme da nas dovede u situaciju da zanemarimo šta se dešava na Balkanu. Srbija može da računa na podršku Mađarske u pregovorima sa EU, i da postane deo Šengen zone. Bez obzira na članstvo u EU, mi ćemo sarađivati sa Srbijom po svim pitanjima. Mi imamo zajedničke planove, i želimo da olakšamo prelaz granice između dve zemlje - rekla je predsednica.

Brnabić: Kad odgovorno radite možete da izgradite istorijski najbolje odnose

Premijerka Srbije je rekla da je ovo istorijski dan, i da su naši narodi danas bliži nego ikada.

- Vlada će predano i marljivo raditi da dalje unapređujemo saradnju. Prva zajednička sednica dve vlade održana je 2014. godine, i nepunih devet godina kasnije na dan kada osnivamo strateški savet za saradnju. To je devet godina marljivog rada. To pokazuje kada odgovorno radite na nečemu, možete da izgradite istorijski najbolje odnose - kazala je Ana Brnabić.

Ovaj posao je počeo da radi Aleksandar Vučić, nedugo nakon što je preuzeo funkciju predsednika Vlade, podseća ona.

Tanjug printscreen
 

- Meni je ogromna čast što sam mogla da nastavim da radim na tome. Ovakve stvari ne padaju sa neba. Želim da kažem nešto što za mene pokazuje zašto je ovo danas važno. Sigurno postoje ekonomski i trgovinski razlozi. Ali je stvar u prijateljstvu i partnerstvu, i poštovanju. Predsednik Vučić je danas rekao da je Srbija u teškim trenucima obično usamljena. Ali od kada imamo ovakve odnose sa Mađarskom to više nije tako - kazala je premijerka.

Ana Brnabić ističe da se Mađarska prva ponudila da pomogne zbog poplava.

- Hvala vam za prijateljstvo, i hvala predsedniku Vučiću i premijeru Orbanu zato što su pokrenuli ovaj proces i istrajali, i svima nama dali mogućnost da učestvujemo u tome. I hvala gospodinu Pastoru što je pokrenuo sve ovo - kazala je ona.

Orban se dotakao teme KiM i Zapadnog Balkana

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban rekao je da je jačanje vrednosti Srbije dobro i za Mađarsku.

Tanjug printscreen
 

- ZU našem DNK imamo slične stvari. Sloboda, suverenitet, nezavisnost, to je kodirano u našem DNK. To je tako i sa Srbima i Mađarima. Kada je predsednik Vučić govorio o poštovanju koje Mađari pokazuju prema Srbima, to je zbog zajedničkog DNK. Ovo je 31. susret sa predsednikom Vučićem, i prijateljstvo se u politici postiže samo tvrdokornim radom - kazao je Orban.

On dodaje da se seća prvog razgovora, i da ga je interesovalo kako je tadašnji premijer Vučić razmišljao o prošlosti.

- Da li je taoc prošlosti, ili razmišlja o budućnosti, koju ćemo da formiramo ne kao taoci budućnosti već kao slobodne zemlje. Vučić je jasno rekao da želi da gradimo svoju budućnost - kazao je mađarski premijer.

Orban dodaje da moramo tražiti mogućnost saradnje sa što više zemalja, i kaže da je Srbija ključna zemlja zapadnog Balkana.

- Na kraju, dragi predsedniče, ja bih pomenuo jednu osetljivu stvar. Mi pratimo događaje na Kosovu i Metohiji pomno, i vidimo šta se radi Srbima. Smatram da je neprihvatljivo da izbore sa učešćem od 4 odsto prihvata međunarodna zajednica kao legalne. Mi Mađari to vidimo, i jasno nam je. A što se tiče hapšenja tri kosovska policajca, ja vas molim da razmislite o tome. Vaši neprijatelji hoće da vam naude, a ja mislim da bi bilo dobro da poslušate našu molbu i vratite tu trojicu policajaca Kosovu. Zato vas molim da razmislite o tome - zaključio je Viktor Orban.

Odgovori na pitanja novinara

On je odgovarao na pitanja novinara posle sednice Vlada Srbije i Mađarske na Paliću.

- Pričao sam sinoć sa Viktorom mnogo o svemu što se zbiva oko Kosova. Išao sam na razgovore 11 godina tačno. Gotovo 11 godina. Svim razgovorima i pregovorima sam prisustvovao. Ne postoji čovek u Evropi ili Srbiji koji je bio na svim razgovorima sem mene. I uvek sam hteo da razgovorima rešavamo probleme. U srpskom narodu kompromis nije lepa reč. Ali napredak zemlje je pokazao da smo u pravu, u tome što smo čuvali mir - kazao je predsednik.

Tanjug printscreen
 

Vučić ističe da je Srbija čuvala mir uprkos bezbrojnim trzavicama. 

- I sve je to moglo do dolaska Kurtija na vlast, koji nikada nije hteo da razgovara. Dolazio bi da održi monologe, a ne bi slušao kada neko drugi govori. I neću da govorim pred našim mađarskim prijateljima o nečemu što bi njih moglo da dovede u neprijatnu poziciju - rekao je on.

Predsednik kaže da noćima ne spava, i da su brojne pretnje upućene Srbiji posle hapšenja policajaca tzv. Kosova. 

- I šta je rečeno da će da nam se desi u petak, subotu, juče... Od kojih sve sila, na koje sve načine. I primao sam to na sebe, ne želim da kažnjavaju zemlju. Srpski narod više ne može da trpi zulum. Svakoga dana uhapse nekog Srbina, ako nisu danas Viktore, uhapsiće nekog za dva sata. I kada pitate nekoga iz EULEKS-a napišu neku budalaštinu birokratsku koju ni sami ne mogu da prevedu. Ne kažu šta su uhapšeni stvarno uradili, nego nabrajaju članove - kazao je Vučić.

On ističe da su govorili iz Prištine kako je srpska policija pretukla tri policajca sa tzv. Kosova.

Tanjug printscreen
 

- Niko ih nije pretukao, eno piju koka-kolu i jedu grožđe. Ništa im ne fali. Ali ne, mi smo zlikovci i divljaci, jer ako to nije tako onda nema smisla ništa. Meni je Viktor juče rekao da je veliki pritisak na našu zemlju, i da jedva čekaju da donesu mere protiv nas i izjednače poziciju Beograd i Prištine. Nisam znao da će danas izaći sa ovom inicijativom. To je posao nadležnih organa, vama hvala na brizi, i svaki vaš savet i molbu sa najvećom pažnjom uzeću u razmatranje - kazao je predsednik.

Vučić je potom decidno rekao da neće ići da razgovara sa Kurtijem, dok ne puste svakog uhapšenog Srbina, dok se ne povuku lažni gradonačelnici sa Sever, dok se ne povuče njihova specijalna policija i ne prestanu da hapse Srbe svakog dana. 

- A onda ćemo da pričamo o formiranju ZSO. Hoćete-hoćete. Nećete, sa mnom ste završili. Iovako vidim da se trudite da izaberete nekog drugog u Srbiji ko će vam dati sve na tacni. Ja ne dam. I ne mogu da nipodaštavam sudbinu svog naroda, koji pati. I ne mislim da su zakazali neki datum, pošto on ima pametna posla. Ide u Vatikan, misli da će ih nagovoriti da ih priznaju. Ne pristajem na taktiku spržene zemlje i svršenog čina - kazao je on.

Predsednik je potom kazao da nijedan Albanac nije uhapšen ili upucan, već samo Srbi.

- A uopšte nije ni otvorena istraga za onog koji je upucao Dragišu Galjka. Upucali su nam dvoje dece, i na slobodi je. Hvala vam na svemu, emocije me ponekad previše obuzmu. Što bi Viktor rekao, suviše sam mator da mi se to dešava, ali šta da radim. Hvala na divnoj saradnji i ovom velikom danu. On će crvenim slovom, kako kažemo mi pravoslavci, biti upisan u našem kalendaru - kazao je Vučić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike