"Otvoreni Balkan" i Srpska Atina - novo stecište savremenih IT tehnologija, privlače brojene investitore

17.06.2023

11:50

0

Kao i svaka država koja želi da vodi samostalnu i suverenu politiku, pritisnuta je i od Zapada i od Istoka da stane na nečiju stranu, konstratuje u svom tekstu za Dnevnik prof. dr Rastislav Stojsavljević

"Otvoreni Balkan" i Srpska Atina - novo stecište savremenih IT tehnologija, privlače brojene investitore
Copyright Dnevnik/Branko Lučić

U svetlu novih okolnosti i tenzija u južnoj srpskoj pokrajini, poslednjih nedelja svedoci smo malo drugačijih tonova zvaničnog Vašingtona prema Srbiji.

U sukobu koji traje više od godinu dana na istoku Evrope, Srbija se nalazi između „čekića i nakovanja“.

Kao i svaka država koja želi da vodi samostalnu i suverenu politiku, pritisnuta je i od Zapada i od Istoka da stane na nečiju stranu, konstratuje u svom tekstu za Dnevnik prof. dr Rastislav Stojsavljević.

"Otvoreni Balkan" privlači strane investicije

Zbog geopolitičkih pritisaka, ekonomska situacija je ugrožena. Mnogo je teže naći nove strane investicije i ostati privlačan za potencijalne nove investitore. Sjedinjene Američke Države, kao ekonomski gigant imaju svoje interese na Balkanu. Ulaganje kapitala donosi dobiti i njima i državi u koju ulažu. Politička inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića za stvaranjem „Otvorenog Balkana“ stavlja Srbiju na lidersko mesto u regionu i još privlačnijom za strane (američke) investicije.

foto: Gradske info
Rastislav Stojsavljević

Zahvaljujući Milošu Vučeviću Srpska Atina postala silicijumska dolina

Novi Sad je grad sa narastajućom industrijom. Kao posledica toga možemo svakodnevno videti povećavanje broja stanovnika, firmi, prometa i usluga. Srpska Atina je lider informatičkog sektora, ne samo u Srbiji, već i regionu. Zahvaljujući bivšem gradonačelniku Novog Sada, a sadašnjem ministru odbrane Milošu Vučeviću, informatički sektor je podignut na najviši nivo, a grad je prepoznat po ovoj vrsti industrije širom sveta.

Američke investicije u Novi Sad i Srbiju dokaz pouzdanog partnerstva

Jedne od poslednjih najava američkog ambasadroa u Srbiji Kristofera Hila su veće investicije američkog kapitala u našoj zemlji. U jeku regionalnih problema Srbija se prepoznaje kao pouzdan partner i postoji razumevanje za njen stav sa američke strane. Investicije ovako snažnog kapitala su uvek dugoročne. Samim tim, Srbija nastavlja da gradi svoje mesto u regionu. Nove američke investicije u Novom Sadu, ali i čitavoj Srbiji ohrabruju. Srbija ima resurse i proizvod koji može da ponudi svetu. Sjedinjene Američke Države imaju kapital koji to može da pomogne. Uz ekonomsku saradnju gradi se i put ka geopolitičkom razumevanju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dnevnik.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike