Vučić sa predsednicom Slovenije: Pirc Musar - Ne vidim razlog da se ne implementira ZSO!

15.06.2023

11:17

0

Predsednica Republike Slovenije je u dvodnevnoj poseti Beogradu

Vučić sa predsednicom Slovenije: Pirc Musar - Ne vidim razlog da se ne implementira ZSO!
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednicom Republike Slovenije Natašom Pirc Musar, koja boravi u dvodnevnoj radnoj poseti Srbiji.

Nakon razgovora oni su se obratili medijima i govorili o važnim pitanjima za Srbiju,

Obratila se i predsednica Slovenije

Predsednica Slovenije izjavila je saučešće predsedniku i roditeljima žrtava u masakrima u Srbiji. 

- To može da se desi bilo gde, i moramo da zajedno učinimo sve da ne bude teških reči u medijima. 

Zahvalila se Vučiću i što će doći na forum Brdo Brioni. 

- Ja sam veliki zagovornik integracije i pridruživanja novih država u Evropsku uniju. Ubeđena sam da je evropski put, pravi put. 70% privredne saradnje Srbije odvija se sa zemljama Evropske unije. U Sloveniji postoji više od 1500 preduzeća koji zapošljavaju Srbe - rekla je predsednica Slovenije. 

Tanjug/Zoran Žestić
 

O odnosu Beograda i Prištine

-  Slovenija će mnogo pomoći regiji, evropski put je pravi put. Što se tiče odnosa Beograda i Prištine, pravo mora da se poštuje, da svi radimo na vladavini prava. Volela bih da što pre dođe do implementacije ZSO koje je dogovoreno 2013. Jedini pravi put do rešenja, Kosovo mora da ispuni svoj deo posla. Pozicija EU je jasna, dijalog, dijalog i još jednom dijalog. Ne želimo konflikte. Predsednik Vučić mi je garantovao da i Srbija vidi taj put. Još jednom, gospodine predsedniče, hvala za razgovor i za sve informacije.

EU želi Zapadni Balkan bez konflikata, istakla je Pirc Musar.

Istakla je kako će Slovenija pružati svu pomoć Srbiji na evropskom putu.

Za kraj, uputila je iskrene čestitke Srbiji zbog uspeha Nikole Jokića.

- Predsedniče, radujem se budućim susretima – kazala je Pirc Musar.

Tanjug/Zoran Žestić
 

Razgovor o evropskom putu Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa predsednicom Slovenije razgovarao o komplikovanosti situacije sa Prištinom, o neophodnosti deeskalacije i da joj je zahvalan, jer je želela da čuje našu argumentaciju.

-  Razgovarali smo o biletarelnoj agendi, ono što je od ključnog značaja to su razgovori o evropskom putu Srbije. Upoznao sam sa viđenjem Srbije predsednicu Slovenije, da učinimo sve što je u našoj moći za bolju budućnost - rekao je Vučić.

Tanjug/Zoran Žestić
 

On je potvrdio da će Srbija i dalje učestvovati u procesu Brdo Brioni i da će on posetiti Skoplje 11. i 12. septembra.

- Ono što je za nas važno jeste dalje infrastrukturno povezivanje Srbije i Slovenije. Srbija je uvek bila za to da se brzom prugom i dobrim vozovima povežemo sa Ljubljanom preko Zagreba, da za to 2015. godine nismo naišli na razumevanje u Hrvatskoj, ali sada čini mi se duvaju neki drugi vetrovi i možemo da uspostavimo dobre infrastrukturne veze - rekao je Vučić.

On je sa slovenačkom koleginicom razmatrao evropski put Srbije.

Tanjug printscreen
 

- Uz sve ono što nam danas uzima mnogo više vremena je briga oko KiM, ali vodimo računa i o vladavini prava i neophodnim reformama da bismo nastavili naš evropski put i brže napredovali i obezbedili bolji život za nas. Zahvalan sam na podršci koju pruža Srbiji i Zapadnom Balkanu - rekao je on.

On je istakao i da je tokom razgovora istakao da u Srbiji na svakom mestu Slovenci mogu da se osete kao kod kuće i vide prijateljski stav našeg naroda.

- Tako se i mi osećamo u Sloveniji. Dodatno unapređenje je nešto što će svi ljudi osetiti i videti gde god da se nalaze - zaključio je on.

Vučić dočekao predsednicu Slovenije 

- Poželeo sam dobrodošlicu predsednici @natasa.pirc.musar sa kojom sam razgovarao o svim temama od interesa za Srbiju i Sloveniju. Saglasili smo se da ima još mnogo neiskorišćenih potencijala za produbljivanje saradnje u brojnim oblastima.

- Sa ponosom sam pokazao uvaženoj gošći koliko se Beograd razvio i u kojoj meri se menja lice naše Srbije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike