Eskobar: Kurti krije nacrt ZSO, ima dva dana da odgovori na zahteve, posledice po Prištinu će biti dugotrajne

06.06.2023

15:28

0

Autor: I.K.

Nacrt statuta treba odmah da predstavi Vlada, kao i da SAD i EU očekuju da će se to uskoro dogoditi

Eskobar: Kurti krije nacrt ZSO, ima dva dana da odgovori na zahteve, posledice po Prištinu će biti dugotrajne
Lajčak i Eskobar - Copyright TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima nacrt statuta ZSO, ali da ga krije, prenosi Reporteri.

On je novinarima u Prištini rekao da nacrt statuta treba odmah da predstavi Vlada, kao i da SAD i EU očekuju da će se to uskoro dogoditi, prenosi Kljan Kosova.

Prema njegovim rečima, ukoliko se Beograd i Priština ne pridržavaju Briselskog sporazuma, to znači da odbacuju EU.

Eskobar je dodao da Kurti ima dva dana da odgovori na zahteve EU i SAD, te da će Lajčak i on u petak obavestiti javnost da li ima napretka ili ne, prenosi Reporteri. Kurti je dužan i da se do petka izjasni o pitanju izbora na severu KiM, kao i da Ohrid nema plan B i da sporazum mora da se primeni. Prema rečima Eskobara, ukoliko Kurti ne prihvati tri uslova, onda je jasno da ne želi saradnju sa SAD i EU i da to ne može da prođe bez posledica, prenosi Kljan Kosova.

On je dodao da su SAD, Evropska unija i svi međunarodni partneri zajedno u zahtevima za smirivanje i normalizaciju situacije i da će, ukoliko se to ne desi, posledice po Prištinu biti dugotrajne i pojasnio da te posledice neće biti usmerene na stanovnike tzv. Kosova.

Podsetimo, Eskobar i EU izaslanik Miroslav Lajčak razgovarali su sinoć sa Aljbinom Kurtijem, ali je sastanak završen bez konkretnih rezultata. Večeras se sa Lajčakom i Eskobarom sastaje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike