Glasanje završeno: Gojko Đilas izglasan! Zna se ko je najveći lopov

06.06.2023

20:30

0

Teško je proceniti šta je sve u vlasništvu braće Đilas, ali barem deo imovine je za sada poznat

Glasanje završeno: Gojko Đilas izglasan! Zna se ko je najveći lopov
Copyright 24sedam / firma Delaware

Vođa prozapadne opozicije u Srbiji Dragan Đilas , poznat je kao neko ko je u politiku ušao kao siromašni student, a sada je jedan od najbogatijih državljana Srbije, čije ukupno bogatstvo je teško proceniti.

Ipak, on nije jedini iz svoje porodice koji je drastično povećao svoje bogatstvo za vreme režima Demokratske stranke.

Njegov brat, Gojko Đilas, je milioner koji poseduje mnoštvo firmi i nekretnina, a njegovu celokupnu imovinu je teško proceniti. Radi se o osobi koja je stekla ogromno bogatstvo, a da pritom javnost ne zna čime se Gojko Đilas tačno bavi. 

Ipak, građani Srbije su sigurni da svoje bogatsvo nije stekao na legalan način, što pokazuju rezultati ankete na koje su odgovarali naši čitaoci. Prema njihovom mišljenju, Gojko Đilas je najveći lopov u našoj zemlji.

Podsetimo, imovina brata Dragana Đilasa, samo u skupocenim nekretninama, meri se hiljadama kvadrata. Jasno je da je imovina stečena, ali ne i kako. Veruje se da je “nezainteresovanost” srpskih medija posledica medijskog i marketinškog monopola koji je držao njegov brat, a za koga mnogi tvrde da ga i dalje drži.

Šta poseduje Gojko Đilas?

Teško je proceniti šta je sve u vlasništvu braće Đilas, ali barem deo imovine je za sada poznat.

Naime, Gojko Đilas suvlasnik je firme (25%) Huge Media, dok je vlasnik 75% udela preduzeća Srđan Erceg.

Kao suvlasnik firme Huge Media, a gde je kao delatnost u APR-u upisana Reklamna agencija, zajedno sa Vlasnikom Srđanom Ercegom ostvaruje prihod od 99 miliona dinara. Pored toga, u suvlasništvu je i firme Tarrad koju deli po pola sa Duškom Đilasom.

Gojko Đilas je imao i udruženje građana Multikom u suvlasništvu sa Silvanom Pandurević, preko kog su kupovane nekretnine u Beogradu, Majdanpeku, Boru.

S druge strane, pored Gojka Đilasa i Katarine Spasović, vlasnički udeo u firmi Multikom Group Doo imao je i  Dragan Đilas 25%, kao i Dragoslav Ilić 1%.

Jedini je zastupnik firme Comity real estate Doo koja je u vlasništvu Multikoma i osnovana je sa namerom razrade građevinskih projekata, ali konstantno pravi gubitke jer se pretpostavlja da se u ovom slučaju računalo na bratovu podršku koja je izbornom voljom građana izostala.

24sedam
 

Sumnjivi poslovi u Delaveru

Tu je i firma Comodos corporation LLC, registrovana u američkoj saveznoj državi Delaver, u čijem je predstavništvu u Srbiji Gojko Đilas bio jedni zastupnik od 2006 -2009 godine.

Zašto je izabran baš Delaver, objasnio je svojevremeno Džejk Bernstajn, istraživački novinar i autor knjige “Tajni svet” o “Panamskim papirima”.

- Možete da odete na mesta kao što su Britanska Devičanska ostrva ili Delaver, mesta koja imaju stroge zakone po kojima oni neće otkriti ko je korisnik i vlasnik (kompanije) i na tim mestima vam dodaju slojeve različitih aspekata anonimnosti. Na primer, mogli biste imati lažne direktore ako platite malo više, pa će se neko pretvarati da je javno lice ove kompanije - kaže Bernstajn.

24sedam / firma Delaware
Vilu u kojoj je sedište kompanije u Vilmingtonu, na adresi gde je bila i kompanija povezana sa Gojkom Đilasom

Po podacima Poreske uprave Amerike procena je da se u Delaveru godišnje prikrije i utaji 300 milijardi američkih dolara. Kako kažu najčešće je to novac svetskih i evropskih korumpiranih političara koji svoje bogatstvo sklanjaju daleko od očiju naivnih birača kojima u svojim državama pričaju bajke.

Izbegavanje plaćanja poreza

Inače, Mulitkom group je najveće preduzeće pod kontrolom Gojka i Dragana Đilasa. Ova firma ima upisan kapital u iznosu od 15 miliona eura, dok prijavljuje gubitke u iznosu od 4,5 miliona evra i time izbegava plaćanje poreza. Mulitkom posluje sa 15 zaposlenih. Takođe, poseduju nekretnine u vrednosti od  milion evra,  ali i postrojenja i opreme, sa  investicionim nekretninama u vrednosti od 840.000 evra.

Zanimljivi su i partneri i zastupnici koji se pojavljuju zajedno sa Gojkom Đilasom u svim preduzećima.

24sedam
 

Zastupnik Đilasovog udruženja građana Multikom Silvana Pandurević je suvlasnik reklamne agencije DM Marketing International zajedno sa Jadrankom Drinić. Podsetimo, Jadranka Drinić, najbliža saradnica Dragana Đilasa nalazi se u bekstvu, nakon što je protiv nje, kao bivše direktorke Direct Media Tužilaštvo za organizovani kriminal sprovelo istragu i utvrdilo brojne zloupotrebe koje su oštetile Javni medijski servis i građane Srbije. Mediji pod Đilasovom kontrolom, za vreme njegove vlasti, svake godine su Jadranku Drinić svrstavali medju najmoćnije žene Srbije. Danas se Jadranka Drinić krije van domašaja istražnih organa naše zemlje i predstavlja Đilasu, kao i brat Gojko, politički teret koga bi se rado odrekao.

Bezuspešan pokušaj da se oprobaju u poljoprivredi

Multikom Group je suvlasnik (80%) zajedno sa D.D.P Novelty Consalting doo (20%) preduzeća Pik Omladinka Doo. Kao Zastupnici Đilasovog kapitala u ovoj firmi se pojavljuju Dušan Nikezić i Katarina Spasojević. Zanimljivo, i ovo preduzeće prijavljuje gubitak od 20 miliona dinara!

Dušan Nikezić je zajedno sa svojim bratom Pavlom vlasnik čuvene konsultantske kuće CES MECON koja je bila svedok u svim pljačkaškim privatizacijama i pljačkanju državnih preduzeća za vreme vlasti Demokratske stranke. Podsetimo, Nikezićevoj porodici zatvor nije nepoznat jer je njegov otac Zvonimir zbog spornih privatizacija već bio hapšen.

24sedam: Paukova mreža
 

Takođe, Đilas i Nikezić su zajedno vlasnici firme Samo organsko d.o.o. registrovane u Negotinu koja prijavljuje prihode 14 miliona dinara i naravno gubitak 11 miliona dinara, čime izbegava plaćanje poreza. Ova firma ima tri zaposlena.

Pavle i Dušan Nikezić imaju nekoliko registrovanih konsultantskih preduzeća gde im je svima prikazan gubitak, a na nekima i privremeno oduzet PIB (One to One corporate finance slavic doo, Ces Mecon, D.D.P. Novelty, Novelty Advisory) ali najzanimljivija organizacija kojom upravljaju i koja jedina ostvaruje prihode je JAA-Autorska Agencija za Srbiju AD Beograd koja naplaćuje neka autorska prava pod izgovorom zaštite autorskih i srodnih prava, ima upisan kapital milion evra, prihode oko 40 miliona dinara dok je dobit nerealno nisko prikazana - svega 824.000 dinara.

Dugogodišnji partneri

Kada se bolje pogleda poslovanje HUGE Media i Gojka Đilasa dolazimo do Gojkovih partnera od kojih se godinama ne odvaja u svim preduzećima. Huge Media je bila vlasnik 50% firme Digital Whale Corporation zajedno sa Vladanom Bulatovićem. Firmu su osnovali 2012 godine sa željom da se bave organizovanjem sastanaka i sajmova, ali su je ugasili 2014. godine. Direktor ovog preduzeća kao u mnogim Đilasovim je Srđan Erceg.

24sedam
 

Vladan Bulatović (Gojkov partner) odmah po gašenju firme za organizaciju sajmova otvara firmu Telebetwin d.o.o. čija je delatnost organizacija kockanja i klađenja Ova firma, kao i sve druge povezane sa Đilasom, prijavljuje gubitak svake godine.

Takođe, Vladan Bulatović je direktor u preduzeću Media Live Network koje je u vlasništvu njihove strane firme Media Live Network osnovane van države, pretpostavlja se, radi izbegavanja plaćanja poreza. Firma se bavi izgradnjom električnih i telekomunikacionih vodova i prihoduje samo 2018. godine - 10 miliona dinara.

24sedam
 

Za sve njih je zajedničko da uvek prikazuju gubitke i zbog toga nemaju obavezu da plaćaju porez.

Brojne nekretnine

Osim navedenih firmi i preduzeća, Gojko Đilas poseduje i brojne nekretnine. Za sada je poznato da se na njega, ili na firme u kojima on ima upravljačke funkcije, vode sledeće nekretnine:

24sedam
 

Stan u Siminoj ulici od 91m2
Stan u Gramšijevoj 56 m2
Stan u Dušana Radovića 48m2
Stan u Beogradskoj 91m2
Stan u Borislava Pekića 43 m2
Lokal u Požarevačkoj 15m2
Stan u Gospodar Jovanovoj 55m2
Stan u Dimitrija Tucovića 67 m
9.-14. Pet stanova u zgradi u ulici Velisava Vujovića od po 127 m2 svaki stan

15.-16. Dva stana u Velisava Vujovića od po 25m2

17.-23. Sedam garaža u V. Vujovića od po 12 m2

Stan u Gospodar Jevremovoj 143 m2
Stan u Kornelija Stankovića od 61 m2
Stan u Svetozara Markovića od 105 m2
Stan u Jevrema Grujića 160 m2
28-29. Dve garaže u Đorđa Stanojevića od 11 m2

Pored toga, može se pretpostaviti da Gojko Đilas poseduje još brojne nekretnine, za koje se zasad ne zna, ali nema sumnje da će javnost i za njih ubrzo saznati.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike