Momak koji je brutalno pretučen na Kosmetu rođen je kao Sulejman, a sada se bori za srpsku svetu zemlju: Neobična biografija hrabrog Srbina

30.05.2023

22:38

0

Dušan živi u Severnoj Mitrovici, a 2016. godine se pokrstio, i umesto islama uzeo pravoslavnu veru

Momak koji je brutalno pretučen na Kosmetu rođen je kao Sulejman, a sada se bori za srpsku svetu zemlju: Neobična biografija hrabrog Srbina
Dušan Obrenović - Copyright Foto: Printscreen/Facebook/Dušan Obrenović

Dušan Obrenović, mladić koga su juče prilikom hapšenja u Zvečanu i sprovođenja u pritvor policajci tzv. Kosova brutalno pretukli, rođen je u mešovitom braku Albanca i Bošnjakinje i zvao se Sulejman, i o njemu su mediji pre nekoliko godina već pisali kada je odlučio da uzme pravoslavlje i promeni ime, prenosi Kosovo online.

Kako je danas saopštio njegov advokat Predrag Miljković, Obrenović je u pritvoru u jako teškom fizičkom stanju zbog batina koje je pretrpeo juče, ima višestruke povrede i podlive i neophodna mu je pomoć hirurga.

Njegova životna priča je, međutim, vrlo zanimljiva.

Dušan živi u Severnoj Mitrovici, a 2016. godine se pokrstio, i umesto islama uzeo pravoslavnu veru. Tada je promenio i ime, a kaže da se u pravoslavlje zaljubio od malena.

- Ja nisam prešao, pošto su naši preci bili pravoslavni, ja sam se samo vratio. Otac, poreklom iz Brčkog, rekao je da nema problema, sestra se nije bunila, a majka nije bila oduševljena - rekao je pre nekoliko godina Obrenović za medije.

Dušan je tada istakao da je jedva dočekao krštenje.

 

 

- Otac je, recimo, ateista. On meni nije branio, rekao mi je: "Sine, ako si ti tako odlučio, to je tvoja stvar". I ja sam se eto, uz Božiju pomoć 2016. godine, osmi maj je bio, na Markovdan, krstio u manastiru Banjska, kod oca Danila, igumana - priseća se Dušan.

Prezime je uzeo po dinastiji Obrenović, ime po caru Dušanu, a slavu Svetog Jovana. Većina prijatelja iz Kosovske Mitrovice je prihvatila njegovu odluku, ali kako sam kaže, ima i sugrađana kojima se to nije dopalo.

- Ima nekih kojima smeta, neki tu iz grada, neki muslimani ismailjćani, smeta im to što sam kršten. Ima i nekih pravoslavnih kojima smeta i dobacuju mi svašta na ulici, ali ne obazirem se. Bog je taj koji će da sudi svakome, ne obazirem se toliko na to. Ne mrzim ih - zaključuje Dušan.

On je svojevremeno bio i u litiji koja je na poslednji počinak ispratila upokojenog vladiku hercegovačko zahumskog Atanasija, čiji je bio prijatelj.

Drugi učesnici u litiji kažu da je blagopočivši vladika Atanasije često boravio na Kosovu i da su se tako Dušan i on upoznali i sprijateljili. Atanasije je zavoleo tog mladića, koji je bio neobičan po ponašanju, a čist u srcu - kažu sagovornici. Dušan je došao da isprati vladiku Atanasija do manastira Tvrdoš, gde je sahranjen.

Pored toga, Dušan je početkom ovog meseca krenuo na hodočasničko pešačenje od Kosovske Mitrovice do Ostroga, kako je i sam naveo na svom Fejsbuk profilu.

 

 

- 7 dana pešačenja, preko 300 kilometara puta. Slava Bogu što me je nadahnuo i dao mi snage da istrajem do kraja na svome putu. Ovo je i mojem pokojnom Ocu Enveru u čast i za dušu, imao je želju da još jednom dođemo zajedno Pod Ostrogom, ali nažalost nije doživeo. Najjači samo ostaju i opstaju na putu ka svojem cilju - napisao je Obrenović uz fotografiju sebe ispred manastira pokazujući tri spojena prsta kao simbol pravoslavlja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike