Zašto velike sile ćute na Trampov uspeh na Bliskom istoku i Balkanu: Nova rešenja dobra samo za SAD?

17.09.2020

10:05 >> 10:47

0

Autor: M. I.

Francuska i Nemačka su želele da budu uključene u pregovore, a nisu, tako da je ćutanje bio njihov način da odgovore na sve to

Zašto velike sile ćute na Trampov uspeh na Bliskom istoku i Balkanu: Nova rešenja dobra samo za SAD?
Copyright Potpisivanje Vašingtonskog sporazuma, Profimedia

Nakon sporazuma potpisanih u Vašingtonu, o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, posebno u delu koji se tiče zbivanja na Bliskom istoku, kao i o uspostavljajanju diplomatskih odnosa Izraela, UAE i Bahreina, upadljivo je odsustvo reakcije, gotovo ignorisanje velikih svetskih sila na ono što je postignuto u Beloj kući.

Čini se da moćne zemlje zanemaraju rezultate i pomake koji su SAD napravile u rešavanju višedecenijskih problema na Balkanu i Bliskom istoku, iako se ne može reći da to za njih nije važna tema.

Tanjugovi sagovornici upravo činjenicu da sporazumi, koji se ocenjuju kao istorijski, poene donose samo SAD vide kao razlog zašto Rusija, Kina, Nemačka ili Francuska nisu “razdragano reagovale”.

Stevan Nedeljković sa portala Američki-izbori. rs kaže da nijedna veklika slia ne želi da bude isključena iz bilo kog globalnog procesa.

Francuska i Nemačka su, dodaje, želele da budu uključene u pregovore, a nisu, tako da je ćutanje bio njihov način da odgovore na sve to.

Nedeljković podseća da je Turska reagovala na najavu mogućeg preseljenja ambasade Srbije u Jerusalim što bi, ako do toga dođe, narusilo naše odnose sa Ankarom, dok je ruska rekacija bila ona Marije Zaharove, koja, iako liči na idividulani čin, to, po njegovom mišljenju, nije bila.

Gledajući mesto Srbije u globalnoj igri, i Nedeljković kaže da se mora voditi računa da se ne ponavljaju greške te da su pred Srbijom tri puta.

Prvi je kako kaže put nastavak izbalansirane politike prema ključnim akterima, drugi odustajanje od dokumenta potpisanog u Vašingotnu i bliže svrstavanje Rusiji i Kini i treći je približavanje SAD, traženje zaštinika u SAD a istovremeno približavanje EU.

On kaže da je to ipak treći put, jer su EU i SAD uvek bili saveznici.

Analitičar Dragomir Anđelković primećuje da, kada god jedna velika sila nešto jednostrano postigne, napravi prodor u međunarodnoj sveri – druge velike sile, čak i da su u pratnerskim odnosima, na to ne mogu da gledaju sa previše pozitivne enegije.

“U geopolitici bilo čiji poen je samo njegov poen i to svakako utiče na međunarodni imidž i prestiž, pa druge sile nikada nisu zbog toga razdragane”, rekao je Anđeklović.

Dodaje da mnoge zemlje, u svetlu izbora – koji nisu samo američki, već utiču na tok svetskih odnosa, zauzimaju odgovrajući stav u zavisnosti od toga da li žele Trampovu pobedu Ili ne.

Rusija sigurno navija za Trampa, jer bi joj Bajden bio gore rešenje, dok je Kina, kao i većina evropskih sila otvoreno za Bajdena, rekao je Anđelković i dodao da Rusija prema sporazumima ima pozitivan odnos, iako se ne izjašnjava, jer doprinose pobedi Trampa.

Kina i EU, dodaje, nesumnjivo gledaju negativno na dogovore što se vidi kroz medije, ali neće da se otvoreno konfrontiraju, jer ako neka akcija ipak ima mirovni karakter, teško ju je generalno osporavati.

“Kada se sve to ukrsti, jasno je zašto imamo ćutanje velikih sila. Tek posle izbora, svi ti sporazumi će se naći ponovo na dnevnom redu i oko njih će početi ozbiljnije rasprave u svetu”, očekuje Anđelković.

Tanjug/AP/Evan Vucci

Na pitanje gde je Srbija u globalnoj “igri moći”, on kaže da Srbija, kao mala zemlja, mora da se sačuva da ne postrada, kao mnogo puta do sada.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić kaže da interesi glavnih svetskih igrača više nisu harmonizovani, a dolaskom predsednika Trampa došlo je do tektonskih poremećaja u svetskoj politici.

“SAD više nisu svetski policajac, nisu država koja uteruje mir, uči druge šta treba da rade i kako da se ponašaju, sada su SAD okrenute sebi, svojoj budućnosti, traže kratke puteve do realizacije svojih interesa, ne bave se svetskim poretkom u meri da ga finansiraju, da imaju ogromne troškove, a da za uvrat dobiju malo”, kazao je Miletić.

Dodaje da nivo promene koji je uslovljen velikim zaokretom ne vide još ni EU, ali ni Rusija, niti Kina.

“Kada sve to imamo u vidu, nije teško zaključiti da se uspesima Trampa i njegove spoljne politike ne raduje gotovo niko sem onih kojih se ti sporazumi tiču, odnosno oni akteri koji takvim sporazumima dobijaju perspektivu, mir, stabilnost i bolju budućnost. U tom smislu, zaista me previše i ne čudi tišina koja se glasno čuje”, navodi.

Kada je u pitanju pozicija Srbije u globalnom poretku, Miletić kaže da sve što se dešava u svetu ne ide na štetu naše zemlje, ako se gleda partikularno.

“To jesu ozbiljni poremećaji koji mogu da stvore nelagodnost, ali s druge strane mi imamo šansu da popravljamo postepeno poziciju našeg naroda u regionu i da jačamo državu Srbiju”, rekao je Miletić.

Osnivač i predsednik tink-tenk organizacije “Ist vest briž” Jovan Kovačić ocenio je da su sporazumi veliki uspesi za Belu kuću, ali da svi čekaju da vide šta će se sada desiti.

“Dovesti UAE, Bahrein i Izrael za jedan sto je zaista veliki uspeh. Toga do sada nije bilo”, kaže Kovačić i dodaje da se sada kristališe jedan novi saveznički pravac na Bliskom istoku koji vodi do SAD s jedne strane, dok na drugoj strani ostaju Iran, Katar, Sirija, Hezbolah u Libanu.

Takođe podseća da se desio veliki poremečaj u odnosima SAD i Evrope, ali naglašava da Evropa sada mora da nađe svoje mesto.

Saudijska Arabija je dozvolila prelet izraelskim avionima, što se, ističe, nikada nije desilo u novijoj istoriji.

“To je sračunato da nateraju Palestince i njihovu braću iz arapskih zemalja da ozbiljno shvate šta se dešava sada na Bliskom istoku oko Izraela. Jer ne smemo da zaboravimo da najveći neprijatelji Palestine nisu bili Zapad, nego njihova arapska braća koji su koristili Palestinu i palestinsku užasnu tragediju za svoje političke svrhe”, tvrdi Kovačić.

Ta pitanja, dodaje, sa ovim sporazumima moraju da se reše.

“Nešto je pokrenuto sa mrtve tačke, kako je pokrenuto i kosovsko pitanje sa mrtve tačke i to je karakteristično za SAD administracije”, naglašava Kovačić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike