Još jedno podrivanje dijaloga: Vjosa Osmani smatra da Priština treba da predstavi svoj nacrt Statuta za ZSO

02.05.2023

15:24

0

Osmani je navela da bi taj nacrt Statuta ZSO trebalo da bude osnova za pregovore

Još jedno podrivanje dijaloga: Vjosa Osmani smatra da Priština treba da predstavi svoj nacrt Statuta za ZSO
Vjosa Osmani - Copyright Profimedia

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani oglasila se danas povodom sastanka Beograda i Prištine u Briselu i navela da Priština treba da predstavi svoj nacrt Statuta Zajednice srpskih opština, izrađen u skladu sa Ustavom tzv. Kosova, odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine i pisanim stavom SAD, prenosi Dukađini.

Osmani je navela da bi taj nacrt Statuta ZSO trebalo da bude osnova za pregovore.

„Moja očekivanja su da će Kosovo imati svoj nacrt, ne usuđujemo se da dozvolimo da nacrt Upravljačkog tima, a koji je je u stvarnosti Vučićev nacrt, postane osnova pregovora, jer naš nacrt treba bude u potpunosti u skladu sa Ustavom, odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine, sa pisanim stavom SAD, i da obezbeđuje da se ne utiče na teritorijalnost i integritet države“, nastavila je Osmani.

Smatra da sadašnji Upravljački tim za nacrt Statuta ZSO nije tim koji zastupa interese Kosova, a ako taj nacrt bude predstavljen, prema njenim rečima, to će apriori biti nacrt koji Kosovo ne prihvata.

Inače, Miroslav Lajčak specijalni izaslanik EU za dijalog izjavio je u susret današnjem sastanku da statut Zajednice srpskih opština (ZSO) mora da bude prihvatljiv za obe strane i u skladu sa evropskim standardima. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao je u Brisel uz poruku da su "protiv nas svi veliki na Zapadu, ali da su na našoj strani pravo i pravda".  

-Već nekoliko dana posebno juče i danas Aljbin Kurti vodi kampanju protiv Srbije, brutalnu i prljavu. I on i svi njegovi pomagači. Uključili su se svi od Šaipa Kamberija, Azema Vlasija, analitičara, prete Srbiji, podsećaju na neke stare dane. Govore o svojoj borbi za slobodu, zaboravljajući da su se baš Srbi borili za slobodu, ne samo protiv terorista, već i protiv NATO agresora. Kao što on reče prolivena krv se ne vraća. Prolivena krv za slobodu ne može da se vrati i ne sme da se zaboravi. Imaću to na umu večeras. Živela Srbija, nema predaje! poručio je jasno Vučić.  

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike