Dačić: Najvažnije je da su članice Saveta bezbednosti UN naznačile obavezu Prištine o formiranju ZSO!

27.04.2023

22:15

0

Dačić je ocenio da je Savet Evrope uništio svoje principe time što je dao zeleno svetlo za proceduru oko prijema Prištine u članstvo te organizacije

Dačić: Najvažnije je da su članice Saveta bezbednosti UN naznačile obavezu Prištine o formiranju ZSO!
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar spoljnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika na KIM najvažnije za Srbiju bilo to što su članice tog tela jasno naznačile obavezu Prištine o formiranju Zajednice srpskih opština.

- Kao što znate, pod pritiskom zapadnih zemalja, broj sednica je smanjen, sada se održavaju dva puta godišnje. Mislim da svi imaju želju da tih sednica bude manje, a da na kraju ne bude ni Unmika. Ovde što je najvažnije za nas je da se čuju mišljenja članica zemlja SB UN. Članice su napomenule obavezu Prištine o formiranju ZSO, zato što se predstavnici prištinskih institucija ponašaju se kao da su ispunili sve moguće obaveze i sad dele lekcije - rekao je Dačić za Tanjug.

On je dodao da je bitno što su "predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske posebno, isticali važnost formiranja ZSO", dodajući da ne želi da ističe Rusiju i Kinu koje su tradicionalno savezničke zemlje Srbije. Ukazao je na to da su se svi vraćali na Rezoluciju 1244. Ocenio je i da se može reći da je sednica bila korektna sa aspekta pristupa vodećih sila.

- Međutim, ako imate sa druge strane rukovodstvo kojem nije do dijaloga, nije do mira... Oni to pokazuju svuda, na svim poljima. Pokazali su i danas u Njujorku. Rekao sam u jednom momentu, to je otišlo toliko daleko da će nekoliko izjava Donike Gervale ući u istoriju licemerja, a to je da je 'Kosovo najdemokratskija zemlja u regionu', pojasnio je Dačić.

On je dodao da je druga netačna izjava koju je Gervala izjavila, to je da je "Kosovo faktor mira i slobode na Balkanu", kao i da "Priština, kad nešto obeća, to sigurno ispuni".

- Kao da slušate neku tragikomediju, jer kad ne bi bilo žalosno to što govore, onda bi bilo smešno. Posle deset godina od potpisivanja, opet pričamo o Briselskom sporazumu. Gde je ZSO - upitao je Dačić.

Naveo je i da se Priština ponaša kao da diktira svetsku politiku i drži predavanja svetskim silama. "Pa onda, te priče o genocidu. Kakav je to genocid kada je veliki broj Srba proteran, spaljuju se crkve iz 14. veka... Svedoci smo velikih pritisaka na naš narod, svedoci smo i da je na nedavnim lokalnim izborima izašlo 13 Srba - istakao je srpski ministar.

On je rekao da je jasno izneo stav Srbije, koja nikada neće glasati za prijem takozvanog Kosova u međunarodne institucije.

- Ono što je naše uverenje, 100 odsto smo sigurni, da Kurti neće realizovati tu obavezu, a to je da formira ZSO, i time će dovesti u pitanje implementaciju svega onoga o čemu se razgovaralo. Bićemo konstruktivni, ne plašimo se ničega, pretnji, samo mogu da kažem, pre deset godina bio sam ovde sa SB UN. Bio je i Tači. Gde je sada on? - rekao je Dačić o Tačiju, koji se trenutno nalazi na suđenju u Hagu.

Dačić je ocenio da je Priština "mašina laži". "Sa druge strane, 15 godina ih gledam kako se bore za svoju nezavisnost, i dokle su dogurali? A sada pričaju da ih priznaje, ne znam koliko država. To je jedna mašina laži. Šta god da je tema, oni pričaju isto - genocid, Vučić, Dačić, Milošević, mi smo mala Rusija, ja sam mali Sloba, lično sam odgovoran za genocid...", rekao je Dačič.

Dačić je ukazao da iz Prištine govore da treba neko bolji da se izabere za aktuelnu vlast u Beogradu.

- To bi tek bio sumrak Srbije kada bi izabrala nekoga ko razume Gervalu. Raduje me što ona priča o političkom sistemu Srbije, smatra se i dalje državljaninom Srbije - naveo je srpski ministar.

Dačić je ocenio da je Savet Evrope uništio svoje principe time što je dao zeleno svetlo za proceduru oko prijema Prištine u članstvo te organizacije.

- SE je uništio svoje principe time što je uradio. Ako im nije potreban naš glas, u redu. Ali, ako se Srbija već ne pita, što nas toliko pritiskaju? Što onda ne rade sve bez Srbije? Neće baš biti da se Srbija ne pita. Što se tiče komentara iz Hrvatske od Zorana Milanovića, a to je da su među prvima priznali Kosovo, bolje mu je da brine o svojim pitanjima u Hrvatskoj - istakao je Dačić.

On je rekao da je održao radne sastanke sa stalnim predstavnicima Rusije, SAD, kao i da se sada priprema Generalna skupština UN koja će se održati u septembru i da će to biti naredni fokus Srbije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike