Danas sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, učestvuje Dačić

27.04.2023

09:06

0

Na sednici će biti razmatrani novi šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK

Danas sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, učestvuje Dačić
Ministar Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, danas, drugog dana posete SAD, učestvovaće na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti razmatrani novi šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK). 

Dačić će se nakon sednice sastati i sa Vasilijem Nebenzijom, stalnim predstavnikom Ruske Federacije u UN. 

Rusija je 1. aprila preuzela predsedavanje Savetu bezbednosti UN na mesec dana. 

Prvog dana posete Njujorku, ministar Dačić se sastao sa  ambasadorkom Lindom Tomas Grinfild, stalnom predstavnicom SAD pri UN. 

Tom prilikom, Dačić je istakao da je za Srbiju rad UNMIK-a u svom punom kapacitetu od velike važnosti, s obzirom na delikatnost trenutne situacije u srpskoj južnoj pokrajini. 

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je ponovio da će Srbija zadržati konstruktivan stav u vezi sa evropskim predlogom i implementacijom akcionog plana u cilju dalje normalizacije odnosa sa Prištinom, ali je ponovio da za Srbiju postoje crvene linije od kojih neće odustati, kao što je to prethodnih meseci isticao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Ambasadorka Tomas-Grinfild pozvala je na implementaciju sporazuma koji su Beograd i Priština postigli u Ohridu i istakla da će SAD i dalje biti aktivno angažovane u davanju podrške Srbiji i tzv. Kosovu dok implementiraju svoje obaveze u cilju postizanja predvidljivih i mirnih odnosa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike