Dačić: Da je Kosovo albansko, imali bi svoju reč za njega, ne bi koristili srpsku

27.04.2023

20:39

0

Dačić je rekao i da prištinska predstavnica ne želi dijalog, već nastavak rata i sukoba i ponovio njene ranije izjave

Dačić: Da je Kosovo albansko, imali bi svoju reč za njega, ne bi koristili srpsku
Ivica Dačić - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Da je Kosovo albansko, onda bi Albanci imali svoju reč za njega, a ne bi koristili srpsku, izjavio je danas ministar spoljnjih poslova Srbije Ivica Dačić. On je, govoreći pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekao da je ministarka spoljnjih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala od tog tela svetske organizacije napravila "pozorište apsurda".

- Neke izjave građanke Gervala će ući u istoriju. I Orvel bi joj pozavideo na tome. Kaže građanka Gervala: 'Kosovo je najdemokratskija zemlja na Balkanu'. Ajde što veređate Srbiju, ali znate li koliko ima još zemalja na Balkanu, ako neko vas zemljom može da nazove. Rekla je da je Kosovo garant slobode i mira i na Balkanu.

Pa baš ste bili garant mira i slobode kada ste u Prvom svetskom ratu ratovali protiv Francuza i Britanaca. Pa ste u Drugom svetskom ratu ratovali za Hitlera. Divizija Skenderbeg. Uvek ste bili na pravoj strani slobode i mira", rekao je Dačić ironično.

Zamolio je sve prisutne i međunarodnu zajednicu da pokažu jaku političku volju kako bi dijalog Beograda i Prištine uspeo, ali kako je rekao "crvene linije" o kojima je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić moraju da se poštuju.

- Prvi uslov za implementaciju onoga što je dogovoreno je formiranje Zajednice srpskih opština. Mi hoćemo dijalog, ali ne želimo da se zloupotrebljava, da neko ne ispunjava svoje obaveze i da za to bude nagrađen - rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da prištinska predstavnica ne želi dijalog, već nastavak rata i sukoba i ponovio njene ranije izjave u kojima je rekla da je albanski narod bio u zabludi kada je mislio da će mu slobodu doneti Amerikanci i da se treba pripremiti da se pitanje Kosova reši oružanim putem.

Dačić je istakao i da su tvrdnje Gervale da je Srbija počinila genocid na KiM netačne jer da je tako, ne bi u Prištini u kojoj je nekada živelo 40.000 Srba sada ostalo nešto više od 100, niti bi u Prizrenu u kome je živelo 10.000 sada živelo nešto više od 20 Srba.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike