Ministar odbrane Vučević: Uspeli smo da motivišemo mlade ljude, svi koji budu ispunjavali uslove biće primljeni u specijalne jedinice

27.04.2023

11:20

0

Autor: 24sedam

Potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević gostovao je na TV Hepi

Ministar odbrane Vučević: Uspeli smo da motivišemo mlade ljude, svi koji budu ispunjavali uslove biće primljeni u specijalne jedinice
Copyright Tanjug/Instagram_milosvucevic_odbrana

Ministar odbrane i potpredsednik Vlade Srbije Miloš Vučević je za “Dobro jutro Srbijo”, na Hepi televiziji, govorio prikazu “Granit 2023”, kao i daljim planovima Vojske Srbije. 

-Veoma su pozitivne reakcije, narod voli da vidi svoju vojsku, da je bolje opremljena. To je bio porodični dan, deca su ulazila u tenkove i helikoptere, slikali se sa vojnicima. Za mesec dana nas čeka vojna vežba, vrlo dinamičan kraj maja i juna, gde ćemo demonstrirati da ovo nisu makete i igračke. Posebno su se zadržali kod dronova, izložili smo najveći dron CH-95 iz Kine. Van sistema vojske to niko nije video – rekao je Vučević.

 

Ministar vojni je istakao da je predsednik Aleksandar Vučić, kao vrhovni komandant, dao zadatak da svi koji budu ispunjavali uslove budu primljeni u specijalne jedinice.

-Bitno je da čuvamo mir, to je preduslov za jačanje Vojske Srbije. Na 534 mesta za specijalne jedinice javilo se 1.700 ljudi. Četiri posto su žene, a veliki deo prijavljenih nije služio vojsku. Znači da smo uspeli da animiramo mlade ljude i da ih motivišemo da se priključe specijalnim jedinicama. Predsednik Republike je dao zadatak meni i generalu Mojsiloviću da se donesu odluke i akti da svi koji budu ispunjavali uslove budu primljeni. Ko god bude prošao testove, fizičke provere. Ja se nadam da ćemo za sve otvoriti Vojsku Srbije.

 

Vučević je naveo i da se uskoro obeležava dva veka vojnog školstva.

-Mađarska ima veliki fond za stipendije za studente iz Afrike i Azije. To su vam ambasadori u svojim državama, ti ljudi nauče vaš jezik i kulturu, vraćaju se u svoje zemlje i imaju dobar odnos s državom u kojoj su se školovali. Imamo tradiciju od kneza Aleksandra Karađorđevića, znači od polovine 19. veka. Uskoro ćemo obeležiti dva veka vojnog školstva. Interesantno je da neke države iz okruženja šalju na školovanje u neke druge države koje nemaju istorijski kvantitet ni kvalitet i neće da prihvate da su ovde odlične vojne škole. To je odraz njihove političke nemoći. Zamislite da crnogorski oficir ide u akademiju “Franjo Tuđman”, a ne u Vojnu akademiju u Beogradu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike