Nepravilnosti na izborima na severu KiM: U Zvečanu kandidati na dve liste iz dve porodice, familiju rasporedili i u biračke odbore

23.04.2023

13:11

0

Da li ovaj slučaj kakav je nezabeležen do sada dovodi u pitanje legalnost čitavog procesa

Nepravilnosti na izborima na severu KiM: U Zvečanu kandidati na dve liste iz dve porodice, familiju rasporedili i u biračke odbore
Copyright Tanjug/Dopisništvo KIM

U četiri opštine na severu KiM danas se održavaju izbori, na kojima Srbi ne učestvuju.

Na listi kandidata Demokratske partije Kosova i Pokreta Samoopredeljenje za odbornike u Skupštini opštine Zvečan, na današnjim izborima na severu KiM, nalaze se članovi samo dve porodice, Keljmendi i Peci.

Prema izbornim listama kandidata u koje je Kosovo onlajn imao uvid, u Zvečanu DPK ima 16 kandidata za odbornike, dvojicu Pecija - Iljira i Ukšina, i 14 Keljmenija. Nosilac liste DPK za odbornike je Seljvete Keljmendi.

Samoopredeljenje ima 11 kandidata i svi su iz porodice Peci. Nosilac liste je Fetah Peci, koji je i kandidat ove stranke za gradonačelnika Zvečana.

Kosovo onlajn
na izbornim listama članovi dve porodice

 

Inače, u Zvečanu su zabeležene neregularnosti u sastavljanju članova biračkih odbora, a koje takođe imaju veze sa ljudima koji dolaze iz porodica Keljmendi i Peci.

Naime, prema spiskovima u koje je Kosovo onlajn imalo uvid, na dva biračka mesta na kojima je raspoređeno deset članova, svi dolaze iz ove dve porodice. Na jednom biračkom mestu izbore kontrolišu čak četiri Keljmendija, dok je peti član Kujtim Peci. Na drugom je raspored snaga obrnut, pa su članovi odbora tri Pecija i dva Keljmendija. 

Ovu nepravilnost uočio je i Lokalni savet omladinskog delovanja koji ima 24 posmatrača u sve četiri opštine. Smatraju da to dovodi u pitanje legalnost čitavog procesa i da je ovakav slučaj nezabeležen.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike