Vučević i general Mojsilović na primopredaji dužnosti komandanta "Kobri": Od časti i ponosa jači je jedino osećaj odgovornosti

19.04.2023

15:44

0

Otadžbina je po ko zna koji put izložena pritiscima, pre svega oko Kosova i Metohije - rekao je ministar

Vučević i general Mojsilović na primopredaji dužnosti komandanta "Kobri": Od časti i ponosa jači je jedino osećaj odgovornosti
Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Damir Banda

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović. prisustvovali su danas u kasarni ''Vasa Čarapić'' primopredaji dužnosti komandanta Odreda vojne policije specijalne namene ''Kobre''.

Primopredaja dužnosti obavljena je između dosadašnjeg komandanta potpukovnika Gorana Colića i novopostavljenog komandanta, potpukovnika Darka Đošića. Ministar Vučević zahvalio je potpukovniku Coliću na predanosti tokom dosadašnjeg vršenja dužnosti i poželeo uspeh potpukovniku Đošiću, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Potpukovniče Coliću, mislim da ste radili čestito i časno svoj posao i na tome vam čestitam. Isto tako da poželim uspeh i veru da će potpukovnik Đošić biti na visini odgovornosti i znati da izvrši sve zadatke koji se pred vašu jedinicu stavljaju u narednom periodu. Čestitam vam Đošiću na postavljenju i verujem da ste svesni odgovornosti i tereta koji ste danas dobili - rekao je Vučević.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Damir Banda
 

On je istakao da veruje da su svesni okolnosti u kojima se naša država nalazi.

- Otadžbina je po ko zna koji put izložena pritiscima, pre svega oko Kosova i Metohije. Naš zadatak, zadatak države je da čuva mir, jer je mir naš nacionalni i državni interes. U ovim mesecima klanjamo se senima, odajemo poštu svim herojima koji su dali živote za našu državu, ne samo 1999. godine, nego i 1998, a nezaboravljajući ni sve one koji su se borili i ginuli za državu od 1990. godine. I baš zato, da se ne bismo ponovo susretali sa majčinskim suzama i bolom porodica koje su izgubili najmilije, želimo da čuvamo mir - rekao je Vučević.

Naglasio je da Srbija ima svoje crvene linije i da se neko vara, ako neko pomisli da može da se ponovo desi ''Oluja'', ''Bljesak'' ili pogrom iz marta 2004. Prema njegovim rečima, Srbija je ispružila svoju ruku u želji da se postigne dogovor, ali to ne znači da smo slabi i ako nas neko bude dirao, uzvratićemo odlučno, efikasno, hrabro i pobedićemo.

- Čestitam vam predstojeći Dan Vojske Srbije, dan svih nas, cele otadžbine uz tradiconalni pozdrav - Živela Vojska Srbije! Živela Srbija! - poručio je ministar Vučević.

Dosadašnji komandant ''Kobri'' potpukovnik Colić istakao je da mu je bila čast da sedam godina bude deo ove jedinice koja je oduvek bila na pijedestalu i kao takva snažan oslonac sistemu odbrane i bezbednosti.

- Odnosom prema zadacima pokazali smo visok nivo patriotizma i profesionalizma zbog čega je jedinica, a i svako od vas, značajna karika u sistemu bezbednosti. Ja vam ovom prilikom za to odajem priznanje. Pokazali smo da je biti pripadnik ove jedinice velika čast i privilegija, ali isto tako obaveza i odgovornost - rekao je Colić.

Naveo je da je u prethodnom periodu Odred realizovao niz važnih zadataka, kako planskih tako i van planskih, a sigurno je jedan od značajnih zadataka bio organizacijsko-mobilizacijska promena jedinice, čime je Odred dobio još više na značaju i čime su stvoreni uslovi za njegovo lakše funkcionisanje, kako u komandovanju tako i u logističkoj podršci.

On je potpukovniku Đošiću poželeo uspeh na novoj dužnosti i da nastavi da bude posvećen zadacima i obavezama kao i do sada. Novopostavljeni komandant ''Kobri'' potpukovnik Đošić rekao je da se rečima ne mogu opisati ponos i čast koje oseća nakon imenovanja za komandanta jedinice u kojoj je ponikao, mnogo toga naučio i koja pronosi slavu srpske vojske punih 45 godina.

- Od časti i ponosa jači je jedino osećaj odgovornosti zbog obaveza i zadataka koji predamnom stoje. Pripadati ovoj jedinici privilegija je odabranih, ali kada jednom obučemo uniformu i stavimo oznake ''Kobri'' svaki dan moramo dokazivati da nam je mesto među najboljim. Vojno rukovodstvo, vrhovni komandant i naša otadžbina od nas mnogo očekuju, a mi smo tu da obavljamo najzahtevnije zadatke u najsloženijim uslovima kada drugi ne mogu, ne znaju ili ne žele - rekao je Đošić.

Kazao je da je cilj samo jedan - sačuvati bezbednost Srbije i svih njenih građana. Prema njegovim rečima, shodno tome, radiće više, bolje, podizaće nivo obučenosti i sposobnosti za izazove koji ih u budućnosti očekuju.

- Na tome ću insistirati, to ću tražiti i od vas, to zahtevam - rekao je potpukovnik Đošić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike