Predsednik Srbije sastao se sa španskim ministrom spoljnih poslova

13.04.2023

10:42

0

Autor: I.K.

Sa ministrom juče sastala i predsednica Vlade Ana Brnabić

Predsednik Srbije sastao se sa španskim ministrom spoljnih poslova
predsednik Srbije i ministar u vladi Španije - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Španije Hoseom Manuelom Albaresom u zgradi Generalnog sekretarijata na Andrićevom vencu.

Predsednik Vučić ocenio je da je uvek dobar sastanak sa prijateljima koji poštuju Srbiju, uz otvorenu i sadržajnu razmenu mišljenja o aktuelnim kretanjima na geopolitičkoj sceni regiona i sveta, kao i o podršci Španije procesu evrointegracija Srbije, naročito u svetlu španskog predsedavanja Savetu EU.

-Zahvalio sam ministru Albaresu na principijelnom stavu njegove zemlje o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i aktivnoj podršci koju Španija pruža Srbiji u međunarodnim forumima. Izrazio sam zabrinutost zbog sve učestalijih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji i izrazio očekivanje da će formiranje Zajednice srpskih opština, kao apsolutni prioritet, napokon omogućiti bezbednost srpske zajednice, rekao je Vučić nakon sastanka.

Sa španskim šefom diplomatije sastao se danas i srpski ministar Ivica Dačić koji je ocenio da u odnosi Srbije i Španije odlični, prijateljski i u usponu, a novi zamah su im dale prošlogodišnja poseta Srbiji predsednika španske vlade Pedra Sančeza i predsednika Srbije Aleksandra Vučića Madridu.

-Mi smo zahvalni Španiji na čvrstom stavu koji je nama od velike pomoći kada je reč o principima očuvanja suvereniteta i integriteta, jer mi kada govorimo o Kosovu i Metohiji ne govorimo samo sa stanovišta naših interesa, nego i sa stanovišta poštovanja univerzalnih principa međunarodnog prava, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Španije Hose Manuel Albares je ocenio da su razgovori sa Dačićem bili prijateljski i naveo da su glavne teme razgovora bile bilateralni odnosi dve zemlje, dijalog Beograda i Prištine, kao i kako približiti Zapadni Balkan Evropskoj uniji.

Sa ministrom juče sastala i predsednica Vlade Ana Brnabić. Sagovornici su se saglasili da su politički odnosi dve zemlje odlični, a premijerka je zahvalila Španiji na principijelnom stavu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. 

Ministar Albares istakao je da je prijateljstvo dve zemlje jako, da su politički odnosi Srbije i Španije odlični, kao i da će Španija tokom svog predsedavanja EU politici proširenja pridati važnu ulogu.

Tanjug/Zoran Žestić
ministar spoljnih poslova Španije sastao se sa predsednikom Srbije

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike