Srpska lista: Priština da oslobodi Srbina ili sledi ustanak za zaustavljanje Kurtijeve represije

01.04.2023

21:15

0

Prištinske institucije nastavljaju sa maltretiranjem srpskog naroda - navodi se u saopštenju

Srpska lista: Priština da oslobodi Srbina ili sledi ustanak za zaustavljanje Kurtijeve represije
Copyright Printscreen/Kosovonline

Srpska lista ocenila je da su događaji kao što je hapšenja Srbina M. B. u Kosovskoj Mitrovici, koga prištinske vlasti terete za ranjavanje policajca i paljenja automobila, nastavak pritisaka na Srbe.

Kako je saopšteno iz Srpske liste, ako "Priština ne oslobodi neosnovano uhapšenog, to će izazvati opšti ustanak za zaustavljanje represije".

- U nameri da pred nastavak pregovora u Briselu izazovu reakciju srpskog naroda na severu Kosova i Metohije, prištinske institucije nastavljaju sa maltretiranjem srpskog naroda. U tom smislu danas su uhapsili Srbina iz Zubinog Potoka i bez ijednog dokaza optužili ga za teška krivična dela - navodi se u saopštenju.

- Nakon što smo prikupili podatke o današnjoj otmici Srbina od strane Kurtijevih specijalaca želimo da naglasimo da srpski narod upozorava Prištinu da u slučaju da ne oslobodi neosnovano uhapšenog koga su danas Kurtijeve jedinice otele na severu Kosova i Metohije i ne prestane sa maltretiranjem srpskog naroda da će izazvati reakciju svih Srba. Da pojasnimo, to neće biti neko upozorenje već opšti ustanak za zaustavljanje represije Aljbina Kurtija nad nedužnim građanima - saopšteno je iz Srpske liste.

Kancelarija za KiM: Kurti bi da izazove haos

Nasilnim, nervoznim i iznuđenim potezima kosovske policije koja je danas uhapsila Milovana B. u Zubinom Potoku i nastavila da maltretira Srbe na severu Kosova i Metohije, pokazuje se zapravo prava namera Aljbina Kurtija, a to je pokušaj izazivanja haosa i stvaranja nove krize, saopšteno je večeras iz Kancelarije za KiM Vlade Srbije.

- Kurti na svaki mogući način, preko svojih posilnih, pokušava da izazove tenzije na severu Kosova i Metohije, kako bi isprovocirao reakciju Srba, koje bi potom optužio za potencijalnu eskalaciju situacije na terenu, samo da bi pobegao od dijaloga i obaveza iz Ohrida koje se tiču formiranja ZSO - navode iz Kancelarije.

Srpska lista ističe da napadi na Srbe nisu rešeni, ali da su Srbi procesuirani po hitnom postupku.

- Kurtijev režim do sada nije rešio nijedan napad na Srbe, a kojih je bilo na desetine, ali kada treba progoniti Srbe bez dokaza tu deluje pod hitno. Očigledno da je njegova namera da izazove haos, a situacija na terenu govori da nije daleko od toga - stoji u saopštenju i dodaje da Priština u nameri da obmane javnost ide korak dalje, pa i u slučajevima kada su oštećeni Srbi, kao osumnjičene neosnovano hapsi i pokušava da spinuje realnost na terenu skrivajući prave krivce za napad na Srbe i srpsku imovinu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike