Sakelaropulu: Stav Grčke o KiM je nepromenjen, podržavamo dijalog i unapređenje položaja Srbije u Evropi

28.03.2023

13:12

0

Autor: Ekipa 24sedam

Ona je istakla da je današnji sastanak potvrdio izuzetne bilateralne odnose Grčke i Srbije

Sakelaropulu: Stav Grčke o KiM je nepromenjen, podržavamo dijalog i unapređenje položaja Srbije u Evropi
Katerina Sakelaropulu - Copyright TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu, koja boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, izjavila je danas da stav Grčke o Kosovu i Metohiji ostaje nepromenjen i stabilan.

U obraćanju novinarima nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Sakelaropulu je istakla da Grčka podržava dijalog Beograda i Prištine koji ima za cilj normalizaciju odnosa dve zemlje i iznalaženja održivog rešenja koje će održati stabilnost u području.

"Podržavamo nedavne razgovore koji su vezani za pronalaženje rešenja i primene plana implementacije i unapređenje vašeg položaja u Evropi", rekla je Sakelaropulu.

Tv Pink Printscreen
 

 

Govoreći o evrointegracijama Srbije, grčka predsednica je naglasila da je Grčka uvek mislila da Srbija pripada evropskoj porodici i da je, u razgovoru sa predsednikom Srbije, još jednom iskazala stabilan i čvrst stav Grčke o potrebi priključvanja Srbije EU i podršci naporima koje Srbija ulaže u tom pravcu.

"Naš cilj je jačanje političke i ekonomske pozicije Srbije", rekla je Sakelaropulu.

Ona je istakla da je današnji sastanak potvrdio izuzetne bilateralne odnose Grčke i Srbije na svim nivoima koji su stabilni i nenarušeni već 150 godina, i koji, kako je rekla, pokazuju značajne kulturne, političke i istorijske veze, kao i prijateljstvo koje povezuje naša dva naroda.

"Strateški karakter koji su stekli grčko-srpski odnosi oslikavaju se u zajedničkoj deklaraciji o strateškom partnerstvu, posebno u oblasti energetike, kulture, turizma i odbrane. Obostrana želja jeste da se ubrza impelementacija te deklaracije u cilju obostranog blagosatanja naših zemalja i šireg područja Balkana", rekla je predsednica Grčke.

Naglasila je da je neopravdan ruski upad u Ukrajinu pokazao da mir nije nešto što zasigurno mora da postoji i da svi moramo da se borimo za mir na osnovu vrednosti i principa Povelje UN.

Tanjug/Zoran Žestić
Katerina Sakelaropulu

 

"Težnje za proširenjima teritorija u 21. veku su za osudu. Ruski napad na Ukrajinu veoma je važan za bezbednost u Evopi  i u ovom trenutku se ne vidi perpektiva rešavanja problema diplomatskim načinom", upozorila je Sakelaropulu.

Dodala je da je obavestila Vučića o grčko-turskim odnosima gde je, kako je rekla, došlo do smanjivanja sukoba jer Grčka želi da održi dobrosusedske odnose uz potpuno poštovanje međunarodnog prava. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike