Vučić o evrointegracijama: Srbija je na evropskom putu, ali zna da to ne zavisi samo od nje

28.03.2023

12:35

0

Autor: Ekipa 24sedam

Predsednik je istakao da odluka o proširenju zavisi i od odnosa unutar EU, i različitih interesa, pa i blokova

Vučić o evrointegracijama: Srbija je na evropskom putu, ali zna da to ne zavisi samo od nje
Katerina Sakelaropulu i Aleksandar Vučić - Copyright Tv Pink Printscreen

Nakon susreta i obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Grčke Katerine Sakelaropulu, na pitanje novinarke grčke televizije, predsednik Srbije govorio je o evrointegracijama i razlozima što je taj proces usporen.

-Vaše pitanje je složeno i višeslojno. Srbija je na evropskom putu i želela bi da postane punopravan član EU, ali Srbija zna da to ne zavisi samo od nas. Da bismo mi ispunili ono što od nas očekuje, vezano za dijalog sa Prištinom, takođe brojne reforme koje smo sprovodili i sprovodimo, imamo još mnogo toga da uradimo na razvoju demokratije, ljudskih prava, da napredujemo, ali znam neke zemlje EU koje nisu ispred nas po tom pitanju te ne mislim da su to ključni razlozi da li će neko da ceni da li možemo da budemo deo te porodice, rekao je Vučić.

On je istakao da odluka o proširenju zavisi i od odnosa unutar EU, i različitih interesa, pa i blokova.

-Postojao je i zamor u odnosu na proširenje. Srbija je u poslednjih godinu dana bila optuživana da će po Putinovom nalogu da remeti odnose u regionu, da napada druge. I to je bila laž, ali niko nije na kraju rekao izvinite što smo svetsku javnost lagali o vašoj ulozi. Republika Srbija je 50 odsto ekonomije Zapadnog Balkana, a biće još više u godinama pred nama. Kada pričate o Zapadnom Balkanu, govorite za 50 porcenata o Srbiji, rekao je predsednik Srbije.

On je istako da Srbija ozbiljnim i odgovornim pristupom može mnogo da pomogne Evropi.

-Mi ćemo svoj posao da uradimo, šta smo rekli da ćemo da implementiramo mi ćemo to da uradimo. Bili smo potpuno jasni i čisti pred svima u Evropi i u svetu. Oni znaju da je reč Srbije nešto što mnogo više znači nego nečija druga reč ili čak i nečiji potpis. Cilj je da ubrzavamo evropski put, ali i da snažimo našu ekonomiju, da nastavimo sa stranim investicijama, da smanjujemo razliku u odnosu na razvijene zemlje, da unapređujemo demokratiju i ljudska prava i slobode i verujem da ćemo tako postati još privlačnija zemlja, rekao je Vučić.

On je istakao da ga plaši situacija u svetu i da će posledice u svetu biti mnogo gore. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike