Obraćanje Vučića i Sakelaropulu: Posebno sam zahvalan na jasnoj podršci integritetu Srbije i našem evropskom putu

28.03.2023

12:09 >> 12:33

0

Autor: Ekipa 24sedam

Javnosti se obraćaju predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Grčke

Obraćanje Vučića i Sakelaropulu: Posebno sam zahvalan na jasnoj podršci integritetu Srbije i našem evropskom putu
Aleksandar Vučić i Katerina Sakelaropulu - Copyright TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je uz intoniranje himni i počasnu gardu dočekao danas ispred Palate Srbija predsednicu Grčke Katerinu Sakelaropulu, sa kojom je potom održao tet-a-tet sastanak.

TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
sastanak Katerine Sakelaropulu i Aleksandra Vučića

 

Usledilo je obraćanje.

-Srbija i Grčka imaju više od tradicionalnih bratskih odnosa, političari samo prate ono što ljudi odavno osećaju. Danas smo analizirali i političku situaciju u celom regionu jugoistočne Evrope, Evropi, svetu, analizirali naše bilateralne, ekonomske odnose, mogućnosti saradnje u raznim sferama društvenog života, rekao je Vučić na početku obraćanja.

Posebno je zahvalan na jasnoj podršci integritetu Srbije.

-Istakao sam koliko je važno tražiti kompromisna rešenja sa Prištinom i sačuvati mir u regionu, te je od našeg interesa da ubrzamo evropski put. Zahvalio sam grčkoj predsednici na podršci evropskom putu Srbije. Verujem da tokom godine možemo da postignemo nešto značajniji napredak na evropskom putu. To je važno i zbog ekonomije, istakao je Vučić koji je najavio i nove zajedničke projekte.

Obraćanje predsednice Grčke.

Tv Pink Printscreen
Katerina Sakelaropulu

 

-Sa velikom radošću posećujem Beograd na poziv predsednika Vučića. Još jednom smo potvrdili izuzetne bilateralne odnose koji su nenarušeni gotovo 150 godina. Oni se posebno oslikavaju u zajedničkoj deklarciji. Neopravdan ruski upad u Ukrajinu, pokazao nam je da mir nije nešto zasigurno što postoji i težnja ka proširenju teritorija jesu za osudu i nemaju mesta u 21..veku u Evropi, rekla je predsednica Sakelaropulu.

Srbija pripada evropskoj pordici, te je istakla čvrst stav o podršci evropskog puta Srbije.

-Podržavamo dijalog koji ima za cilj normalizaciju odnosa, što će pružiti evropsku perspektivu. Podržavamo nedavne razgovore koji su vezani za unapređenje vašeg položaja u Evropi. Naš cilj je jačanje pozicije Srbije. Kao što je nedavno istakao i premijer u Minhenu, naš stav ostaje nepromenljiv i stabilan, istakla je predsednica Grčke i pozvala predsednika Vučića u posetu.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike